Біля намету з символікою політичної партії невідомі побили мешканця Краматорська, який відмовився взяти "агітку"

Біля намету з символікою політичної партії невідомі побили мешканця Краматорська, який відмовився взяти "агітку"

Подробиці

Біля намету з символікою політичної партії «Опозиційна платформа «За життя» на мешканця Краматорська, який відмовився взяти друковані матеріали, що роздавали волонтери, був здійснений напад. 20-річний хлопець на своїй сторінці у Фейсбук поділився подробицями ситуації, що склалася. ОПОРА отримала коментарі поліції та Краматорського осередку політичної партії «Опозиційна платформа «За життя».

27 вересня стався інцидент з жителем Краматорська, в результаті якого він був змушений звернутися за медичною допомогою. На своїй сторінці у Фейсбук хлопець написав пост, у якому розповів подробиці нападу: «Накинулися за патріотичні погляди та відмову брати агітаційну гидоту партії ОПЗЖ. Я гуляв зі своєю дівчиною по місту та йшли у напрямку парку імені Пушкіна, біля продуктового магазину на перехресті вулиць Академічна та вул. Дружби стояв агітаційний намет ОПЗЖ. Я здалеку ще побачив, що готуються дати мені свою газетьонку. Думав обійти та не брати, але жінка була настирна та майже перекрила мені шлях… Я відмовив та пішов далі. За спиною почув два голоси (жіночий та чоловічий), які мене назвали хамом та бидлом *** (лайки не хочу писати такі). Де вони були ці обоє – не знаю, до цього моменту не озирався назад, може стояли там біля агітнамету, може просто йшли позаду. Я обернувся та спитав, чого та з якої причини мене так називають, на що чоловік підійшов до мене впритул та почав лаятися в мою сторону. Я зрозумів, що чоловік явно з проросійськими поглядами, якщо так відреагував на мою відмову брати гидотну агітацію, та я задав йому одразу питання "В якій країни ви живете?", на що хлопак продовжував в мою адресу вигукувати образливі слова (з чого не зрозуміло, я ж задав наче просте питання).

Ми з моєю дівчиною почали переходити дорогу через вулицю Дружби до парку. Чоловік різко зняв свою сумку і всучив її своїй "подрузі" та накинувся на мене зі спини, завдавши мені удару з ноги у спину, та хотів продовжити напад. Я встиг дістати газовий балон та направив в його сторону, від чого хлопак відбіг. Балон не спрацював на нього, він був вже без тиску кисню і не розпилював розчину, після цього на мене почала нападати дівчина з руками у лице.

За цей час чоловік обійшов дівчину та напав на мене, підбігши та поваливши на асфальт, чим наніс мені тілесні ушкодження та декілька разів наніс удари в бік та спину (благо був портфель, який прийняв удари на себе».

В результаті нападу мешканець Краматорська отримав тілесні ушкодження, від більшої біди врятували перехожі. Далі постраждалий викликав поліцію, а вже у відділку написав заяву про напад.

ОПОРА звернулася за коментарем до поліції. Валерія Осипець, представниця прес-служби поліції Краматорська, надала коментар: «До Краматорського відділу поліції звернувся місцевий мешканець 2000-го року народження з повідомленням про те, що двоє невідомих спричинили йому тілесні ушкодження. Випадок стався на перехресті вулиць Дружби та Академічної. Наразі відкрито кримінальне провадження за ст.125 ч.1, санкція статті передбачає «від штрафу до одного року виправних робіт». Ведеться досудове розслідування, встановлюються всі обставини події».

Також окремо офіційний коментар у письмовому вигляді надали представники Краматорського осередку політичної партії «Опозиційна платформа «За життя». Видющенко Олексій, юрист Регіональної громадської приймальні політичної партії «Опозиційна платформа «За життя», зазначив наступне: «Глядя на высокие рейтинги «ОППОЗИЦИОННОЙ ПЛАТФОРМЫ – ЗА ЖИЗНЬ», наши оппоненты ищут любые поводы дискредитации как нашей политической силы, так и наших сторонников. Публикация в газете «Общежитие» и социальных сетях города о том, что раздающие газеты волонтеры избили молодого парня, имеет ярко выраженный заказной характер и не соответствует действительности. 27 сентября в районе парка Пушкина (на противоположной стороне от центрального входа в парк) находилась палатка общественной организации «ОПОЗИЦИОННАЯ ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИЗНЬ», в которой волонтеры осуществляющие раздачу печатной продукции. В палатке находились две женщины. На их глазах, действительно начал происходить конфликт между парнем и девушкой и идущей за ними парой (мужчиной и женщиной), конфликт продолжался и закончился на другой стороне улицы. Причина конфликта неизвестна. Первая пара спровоцировала идущих следом. У парня был с собой травматический пистолет и газовый баллончик, который он применил к своим оппонентам. Волонтеры в палатках участия в конфликте не принимали. Более того, события происходило на противоположном от палатки участке улицы. На место были вызваны скорая и полиция».

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області Наталія Боровська, зазначила:

«Зареєстровані політичні партії та кандидати на посади міських голів чи депутатів мають право роздавати друковані агітаційні матеріали із зазначеними вихідними даними. Але брати чи не брати подібні газети чи листівки, або ж розділяти чи не розділяти погляди політичної сили, – це добровільна справа кожного. І ні в якому разі відмова від агітки не є приводом для будь-якого конфлікту».

За коментарями звертайтеся:

Наталія Боровська, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області

тел.:+380(50)544 29 56

email: [email protected]