Когда в Славянске начнет работать роддом

Когда в Славянске начнет работать роддом

Ремонт продолжается

Автор – Наталія Боровська, “Донеччина. ЗмІнИ”, АКМЦ

З 1 листопада 2019 року пологовий будинок у Слов’янську закрився на капітальний ремонт. Вагітні напередодні пологів мають їхати в найближчий Краматорськ чи інші міста. Що вже відремонтовано у приміщенні? В яку суму обійшовся ремонт? Та коли відкриють пологовий будинок?

Капітальний ремонт, але не в родзалах

Пологовий будинок у Слов’янську, м’яко кажучи, вже давно потребував ремонту. Наприклад, плитка на підлозі у родильних залах на другому поверсі не змінювалася з моменту будівництва. Майже з того часу не ремонтувалися і ванні кімнати. Деінде оновлювали шпалери та підфарбовували стіни.

Тож влада поставила собі за мету зробити капітальний ремонт у приміщеннях пологового будинку. І якщо спочатку ремонтні роботи проводили, не припиняючи роботу, то 1 листопада минулого року пологовий будинок зачинив свої двері для породіль.

“Наразі триває капітальний ремонт 4-го поверху – це гінекологія. Також в нас замінили дах, комунікації, утеплюють стіни, встановили нові ліфти, капітально ремонтують господарчий блок, де розташована пральня. В останню, до речі, витратили 1 мільйон гривень на закупку нового обладнання: 3 пральні машини, 2 центрифуги, 2 сушильні машини та гладильна установка”, – розказує в.о. головного лікаря КЛПЗ “Пологовий будинок”, голова комісії Валентина Глущенко.

Дивлячись на значний перелік робіт, прагнеш побачити майже нову будівлю. Хоча насправді це не зовсім так. На четвертому поверсі дійсно зробили капітальний ремонт та закупили нові меблі. А ось перший, другий та третій поверхи – ще чекають своєї черги.

Навіть коли закінчать цей етап ремонтних робіт, і пологовий будинок почне працювати, то три поверхи так і залишаться в старому вигляді. Це означає що родзали, операційні кімнати, післяпологове відділення – все це поки що відкриється для породіль в невідремонтованому стані.

Новий рік – нова черга ремонту

Чому капітально відремонтували гінекологічне відділення, в той час як родзали та кімнати, в яких після пологів мають декілька днів провести матері з новонародженими залишилися в старому вигляді? З цим питанням ми звернулися до заступника голови Слов’янської міської ради Андрія Рубана.

“Оскільки проводиться капітальний ремонт всієї будівлі, то роботи почали з останнього, четвертого поверху, – роз’яснює Андрій Рубан. – І є велика вірогідність, що цього року ми отримаємо кошти на другу чергу ремонту – тобто будуть капітально відремонтовані кімнати на перших трьох поверхах”.

Слід додати, що капітальний ремонт будівлі виконується за рахунок проектів Державного фонду регіонального розвитку: 90% коштів надходить від держави та ще 10% – співфінансування з міського бюджету.

“В 2016 році був поданий проект, який отримав фінансування за рахунок ДФРР. Проект розроблявся з експертною вартістю 36 мільйонів гривень. За три роки 35 мільйонів 900 тисяч гривень було витрачено в рамках проекту. Оскільки в даний час значно виросла вартість матеріалів та обладнання, а також виявилися моменти, які не були враховані, з’явилась необхідність в коригуванні. В результаті експертна вартість виросла до 60 мільйонів, включаючи 5 мільйонів 700 тисяч гривень на обладнання. І ця різниця – 24 мільйони гривень, була подана окремим проектом на фінансування у 2020 році”, – розповів Андрій Рубан.

Якщо ці кошти будуть отримані в 2020 році, то це, за словами заступника мера, дозволить повністю завершити ремонтні роботи в пологовому будинку. Більш того – вже готовий проект на проведення благоустрою території біля пологового будинку.

Отже якщо рішення про фінансування другої черги ремонтних робіт буде прийнято Міністерством регіонального розвитку, то десь в травні-червні можуть надійти кошти. І тоді можуть повністю завершити ремонтні роботи в пологовому будинку Слов’янська.