На яких умовах можна отримати житло в кредит під 3% від Кабміну: опубліковано постанову

Заявку на кредит можна подати через портал Дія

Опубліковано постанову від 02 серпня 2022 р. № 856 «Деякі питання забезпечення приватним акціонерним товариством “Українська фінансова житлова компанія” доступного іпотечного кредитування громадян України». Постаною визначено, на яких умовах та на який строк українці зможуть отримати пільговий кредит на житло від держави та хто не зможе на нього претендувати.

Згідно з документом позика буде надаватися щонайбільше на 20 років. Базова відсоткова ставка за кредитом – 7% річних.

При цьому згідно з постановою передбачається компенсація відсоткової ставки за кредитом до 3% для:

  • військовослужбовців Збройних Сил за контрактом, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держтрансслужби, військових прокурорів Офісу Генерального прокурора, осіб рядового і начальницького складу ДСНС, співробітників Служби судової охорони, осіб начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро, поліцейських та членів їх сімей;

  • медичних працівників (фахівців та професіоналів) закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності;

  • педагогічних працівників закладів освіти державної або комунальної форми власності;

  • наукових (науково-педагогічних) працівників закладів освіти та наукових установ державної або комунальної форми власності.

Для отримання кредиту кандидат повинен відповідати таким вимогам:

  • бути громадянином України;

  • бути не молодшим 18 років на момент підписання кредитного договору. Вік кандидата на дату повного виконання зобов’язань за кредитним договором не повинен перевищувати 70 років;

  • кандидат та члени його сім’ї (у разі, коли вони виступають поручителями за кредитним договором) мають відповідати критеріям платоспроможності та мати можливість здійснювати платежі з погашення та обслуговування кредиту;

  • у власності кандидата та членів його сім’ї має бути менше ніж 52,5 кв. метра загальної площі житлової нерухомості для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. м — на кожного наступного члена сім’ї (не враховується нерухомість, що розташована в районі проведення воєнних (бойових) дій або на території, яка перебуває в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);

  • кандидат (члени родини) не повинні перебувати у санкційних списках.

Крім цього житло, яке є предметом іпотеки, обов’язково підлягає страхуванню позичальником від ризиків випадкового знищення або випадкового пошкодження на повну оціночну вартість. За бажанням позичальника предмет іпотеки може бути додатково застрахований від ризиків пошкодження житла внаслідок воєнних дій. Страховий тариф не повинен перевищувати 1% від вартості предмета іпотеки, погодженої кредитором.

Заявку на кредит претендент може подати через портал Дія. До неї слід, зокрема, додати довідку про доходи за останні 6 місяців, про загальну площу житлової нерухомості.

Передбачається, що кредити надає приватне акціонерне товариство «Укрфінжитло», чистий прибуток якого, за даними відкритих джерел, у 2020 році становив – 44 тисячі гривень безпосередньо чи через уповноважені компанії.

При цьому для здійснення уповноваженими суб’єктами доступного іпотечного кредитування «Укрфінжитло» може надавати уповноваженим суб’єктам кредити, виконання зобов’язань за якими забезпечено іпотечними активами та іншими активами, види та вимоги щодо яких визначаються «Укрфінжитлом».

Разом з тим, згідно з постановою, виплата компенсації першого внеску, частини процентної ставки, частини суми повернення кредиту може надаватися відповідно до законодавства на підставі регіональних та місцевих іпотечних програм за рахунок місцевих ресурсів (місцевих бюджетів).