Незаконная добыча полезных ископаемых в Славянске: кого подозревают

Незаконная добыча полезных ископаемых в Славянске: кого подозревают

Подробности

Cлідчі органи відкрили нове кримінальне провадження щодо ТОВ «Хозхімсервіс» — фірми, яка регулярно отримує багатомільйонні підряди від донецьких чиновників та яку неодноразово звинувачували в неякісних роботах та корупційних схемах. Джерело: ІА «Вчасно».

Цього разу правоохоронці мають докази незаконного видобутку ТОВ «Хозхімсервіс» корисних копалин місцевого значення під час рекультивації полігону ТПВ в Слов'янську.

ТОВ «Хозхімсервіс» володіють донеччани Алла і Давид Кізіменко, а керує Марк Кізіменко. Батько Марка і Давида Кізіменко — Олег Кізіменко, з 2012 року був заступником мера Севастополя Володимира Яцуби. Після анексії Криму Росією Олег Кізіменко залишився на тій же посаді при окупаційній владі і тільки в 2015 році був звільнений.

Восени 2018 року Кізіменка заарештували у Херсоні за підозру у держзраді. На початку 2019 року суд Києва визнав його винним у посяганні на територіальну цілісність України і призначив п'ять років ув'язнення, проте тут же звільнив від відбування покарання з випробувальним терміном на один рік. Зазначимо, що Олег Кізіменко повністю визнав свою провину у такому злочині.

Варто зазначити, що станом на тепер у судовому реєстрі знаходиться понад 80 документів, які стосуються цивільних та кримінальних проваджень, в яких фігурує ТОВ «Хозхімсервіс». Правоохоронні органи Києва, Запоріжжя, Донеччини підозрюють фірму в розробці злочинних схем незаконного збагачення за рахунок бюджетних коштів.

Рік тому афілійоване з Департаментом екології та природних ресурсів ДонОДА КП «Донецький регіональний центр поводження з відходами» на тендері, де розігрувалося понад 100 мільйонів гривень, обрало переможцем ТОВ «Хозхімсервіс». За ці кошти фірма має до кінця лютого 2020-го рекультивувати полігон твердих побутових у Слов'янську.

При цьому слідство встановило, що Слов'янська міська рада дозволила фірмі видобувати у встановлених законом нормах суглинки — корисні копалини місцевого значення. Так, згідно з законодавством, глибина розробки суглинку не може перевищувати двох метрів. Правоохоронці, залучивши спеціалістів та спеціальні технічні засоби (GPS-приймачі), з'ясували, що глибина видобутку сягала від 1 до 7 метрів. А об'єм видобутого суглинку склав 46102,70 м³.

Таким чином, слідчі говорять про надмірний видобуток корисних копалин місцевого значення, що підтверджує факт незаконного заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель.

Відповідно до ухвали суду, аби зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, вони отримали дозвіл на перевірку документів, які пов’язують ТОВ «Хозхімсервіс» та КП «Донецький регіональний центр поводження з відходами».

Варто зауважити, що це далеко не перша співпраця обласних чиновників з екології з цією фірмою.

З 2017 року «Хозхімсервіс» отримало від них замовлень на 327 млн грн. Фірмі доручили рекультивацію та обслуговування полігонів ТПВ в Краматорську, Слов'янську, Волновасі та реконструкцію парку культури в Маріуполі. Важливим є той факт, що у тендерах Департаменту та КП брало участь по два учасники, які в більшості випадків й не намагались торгуватись.

Нагадаємо також, що раніше ТОВ «Хозхімсервіс» з пов’язаними фірмами «розпилило» 300 мільйонів у Покровську та Родинському на закупівлях за кошти Європейського банку. Тоді група технічної координації ПРООН, яка надає ЄІБ підтримку з питань впровадження кредитної програми для відновлення України, розпочала моніторинг тендерів, що їх провели покровські чиновники.