Потрібні гарантії: покупці переорієнтуються на готові об'єкти на первинному ринку нерухомості

У девелоперській компанії зазначили, що попит на інвестиції у будівництво квартир впаде. Також громадяни віддаватимуть перевагу житлу у західних регіонах

На ринку нового житла покупці обиратимуть вже збудовані об'єкти замість інвестицій в нерухомість, яка перебуває на початковій стадії будівництва, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" співзасновник та керуючий партнер девелоперської компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

"Війна стала найбільшим випробуванням українського бізнесу на стійкість. Для покупців житла вкрай важливими є додаткові гарантії безпечного придбання житла на первинному ринку, вони переорієнтуються на готові об'єкти", – зазначив експерт.

За його словами, девелоперські компанії найближчим часом будуть змушені змінити короткострокове та довгострокове бізнес-планування.

Крім того, частина покупців-інвесторів переорієнтується на об'єкти на території західних областей України з урахуванням безпечного розташування регіонів, близькості до кордонів ЄС, малоповерхової забудови та прийнятної цінової політики.

До того ж у найближчі два-три роки українські девелопери будуть змушені шукати потужних інвесторів (співінвесторів) або залучати кредити на початковій стадії реалізації проектів. Це допоможе поступово відмовитись від схеми будівництва за рахунок покупців. Житло будуть продавати вже після введення ЖК в експлуатацію.

На думку Семенцова, також очікується розвиток альтернативних форм інвестування, таких як Фонди інвестування у нерухомість.

Після перемоги над РФ експерт очікує на прихід на український ринок іноземних гравців. Це може докорінно змінити структуру українського первинного ринку нерухомості.

"До 2025 року девелопмент нерухомості може суттєво змінитися. По-перше, через злиття та поглинання невеликих компаній лідери ринку можуть "покрити" до 70-80% усіх обсягів будівництва об'єктів житлової та комерційної нерухомості", – розповів співзасновник INSPI Development.

Одночасно нові вітчизняні девелопери та іноземні компанії займуть важливу нішу. Їхня частка становитиме до 20-25%.