В парламенте предлагают в 9 раз снизить размер залога на местных выборах

В парламенте предлагают в 9 раз снизить размер залога на местных выборах

Зарегистрирован законопроект

Законотворці пропонують зменшити заставу на місцевих виборах. Про це йдеться у законопроекті № 2769, який зареєстрували 17 січня. Законопроект стосується застав, які платять за реєстрацію кандидати у мери і виборчих списків партій у містах із кількістю виборців понад 90 000 осіб. Джерело – Чесно.

Головний комітет при розгляді законопроекту – комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Зменшити заставу збираються шляхом внесення змін до частини два статті 225 Виборчого кодексу.

У ній іде мова про те, що застави кандидатів у мери чи партії розраховуються за формулою: "Чотири розміри мінімальної заробітної плати, встановленої на день початку виборчого процесу, на кожні 10 тисяч виборців відповідного єдиного обласного, міського виборчого округу для кожного виду виборів окремо".

У законопроекті № 2769 пропонують визначати заставу з розрахунку чотири розміри мінімальної заробітної плати на 90 тисяч осіб, а не на 10, як в чинній редакції Кодексу.

Якщо парламент ухвалить цей законопроект, застави зменшаться приблизно у дев’ять разів. Наприклад, застава для кандидатів із Києва при мінімальній зарплаті в 4723 і 2,19 мільйонами виборців становитиме трохи більше 460 тисяч гривень.

Новий законопроект має такий самий недолік, що й чинний Виборчий кодекс – прив’язує розміри застави на місцевих виборах до кількості виборців. Фактично, у Виборчому кодексі існують дві системи визначення розміру застави. Одна для виборів парламенту і президента. У цій формулі немає прив’язки до кількості виборців. В іншій формулі, яка стосується місцевих виборів, прив’язка до кількості виборців залишається.

“Дуже шкода, що парламентарії гасять пожежу замість того, щоб прийняти системне рішення і уніфікувати правила внесення застав на виборах усіх рівнів”, – каже координаторка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Як повідомляв Рух ЧЕСНО, за чинним Виборчим кодексом, застава для реєстрації кандидатів у мери і виборчих списків партій на місцевих виборах у столиці становить понад 4 мільйони гривень. У Харкові застави – майже два мільйони від кожного кандидата у мери чи партії, в Дніпрі – 1,4, а у Львові – трохи більше мільйона гривень.