WP: Білий дім байдужий до планів Кремля анексувати південь України, і це тривожить не тільки Київ

Критики Байдена навіть серед демократів вказують на те, що команда американського президента не вважає російські погрози про анексію достатньою причиною, щоб посилити підтримку України.

Погрози Росії анексувати окуповані частини України поставили США і їхніх партнерів перед складною дилемою на тлі того, як у Вашингтоні і Києві зростає занепокоєння, чи зможе Захід не допустити цей великий поворот у війні. Джерело – zn.ua.

Російські чиновники дали зрозуміти, що вони планують провести «голосування» на сході і півдні України 11 вересня в той же час, коли в самій Росії відбудуться регіональні вибори. Держсекретар США Ентоні Блінкен і високопоставлені чиновники Білого дому попередили, що будь-які спроби захопити територію через фальшиві «референдуми» призведуть до того, що Росії доведеться заплатити «вищу ціну». Але, як пише Washington Post, критики реакції Вашингтона включно з деякими демократами стверджують, що президенту Джо Байдену і його радникам, схоже, байдуже до погроз Кремля.

День, коли Росія збирається проголосити свій суверенітет над окупованими регіонами, наближається. І це посилює страх, що Москва може використати осінні і зимові місяці, щоб закріпити свій контроль над цими територіями, позбавивши Україну можливості повернути те, що їй по праву належить.

«Час на боці Владіміра Путіна», – сказав член Палати представників Майкл Вальц, який в липні в складі делегації Конгресу побував в українських містах Буча і Ірпінь, а також зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

Вальц зауважив, що на окупованих територіях Москва вже створює свої урядові відомства, вилучає українську гривню з обігу, замінюючи її рублем, а також роздає російські паспорти і заповнює ефіри кремлівськими телеканалами.

«Чим більше у Путіна буде часу на те, щоб розставити своїх людей на місцях, тим більше окупація цих регіонів буде ставати новою нормою, доконаним фактом приналежності до Росії», – сказав конгресмен.

Такі перспективи роблять український військовий контрнаступ в Херсонській області більш терміновим. Київ просить партнерів збільшити допомогу у сфері оборони, а президент Зеленський застеріг, що для успішної зміни динаміки залишилося всього кілька тижнів. В адміністрації Байдена наполягають, що вивчають можливі варіанти реакції на непередбачувані ситуації включно з російською анексією.

«Однак, мало що вказує на те, що в Білому домі вірять, що проголошення російського суверенітету над українськими регіонами якось вплине на хід війни. Або що самих лише погроз це зробити достатньо, щоб виправдати радикальне посилення військової допомоги», – пише видання.

У своїх оцінках війни Захід часто вказує на величезні втрати Росії, а також на поточні проблеми з комплектуванням і озброєнням підрозділів. При цьому, в звітах часто хвалять те, як успішно Україна використовує зброю, передану країнами НАТО.

Washington Post пише, що чиновники з Білого дому, Сенату, Пентагону і розвідувальних служб наголошують, що поставки зброї достатні, щоб задовольнити потреби Києва. Ці ж чиновники применшили значення потенційної анексії українських регіонів Росією. Вони не вважають, що це буде переломним моментом. На їхню думку, допомога Україні у самообороні в довгостроковій перспективі дозволить Зеленському досягти своїх цілей.

«Якщо Росія зробить помилку і спробує анексувати українську територію, українська армія буде намагатися відвоювати ці регіони. І у неї буде підтримка США і міжнародної спільноти», – сказав прес-секретар Пентагону Тодд Бріссіл.

Однак, досі немає жодних натяків на те, що адміністрація Байдена збирається скасувати обмеження, яке забороняє Україні застосовувати американську зброю проти цілей на російській території, навіть якщо армія РФ обстрілює українські міста зі свого боку від кордону. Також Вашингтон не планує постачати Україні далекобійні ракети, які б допомогли українським артилеристам знищувати такі ворожі цілі. Також ніхто не поспішає відправляти винищувачі Україні, хоча деякі чиновники США сказали, що така можливість розглядається.

Washington Post нагадує, що з початку вторгнення Росії в лютому США допомагають українській армії, забезпечуючи її оборонними можливостями, а також розвідувальними даними. Однак, в певних колах зберігається занепокоєння, що хоч західні союзники і говорять про намір підтримувати Україну, навіть якщо війна затягнеться на довго, їхні дії досі не були достатньо агресивними.

«У нас є чіткий крайній термін, і нам потрібно його виконати. Не можна вести війну впівсили. Не можна поставити Україну в положення, коли вона не буде повністю готова впоратися з викликом», – сказав член Палати представників від Демократичної партії Майк Квіглі.

Аналітики також допускають, що Росія може зупинити всі поставки енергоносіїв в Європу, якщо після анексії почнеться будь-яких український контрнаступ за підтримки європейських партнерів. Такий економічний тиск може стати випробуванням європейської стійкості, вважає політолог з RAND Corp Сем Чарап, який раніше також просував ідею, щоб Україна погодилася на поступки Росії і оборонний нейтралітет заради закінчення війни.

У свою чергу, міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс переконаний, що в разі анексії українських регіонів, Росія буде з усіх сил старатися захистити ці здобутки. Однак, він сумнівається, що Путін здатен щось зробити за межами України. На думку латвійського міністра, російські ресурси надто обмежені, щоб Москва могла ще когось залякувати.

«Якби росіяни були здатні на ще більшу агресію, вони вже зараз поводилися б агресивніше. Можливо навіть ще кілька тижнів тому. Здається, у них немає жодних інших можливостей окрім ядерних, які з низки причин вони не можуть застосувати», – сказав Рінкевичс.