Как теперь жители Славянска будут платить за газ

Как теперь жители Славянска будут платить за газ

Вместо одной - две квитанции

З 1 січня 2020 року українці платитимуть за газ по-новому. Рішенням НКРЕКП з рахунків за газ було вилучено плату за його доставку. Тепер побутові споживачі щомісяця отримуватимуть замість однієї платіжки дві. Про це повідомляє ПАТ «Донецькоблгаз».

Чим зумовлений такий поділ та як тепер доведеться платити?

Для оператора газорозподільної системи( управлінь по газопостачанню та газифікації) тариф на розподіл природного газу був затверджений у 2016 році. З ціни на газ, яку люди сплачували, ми отримували свій відсоток. Але він був настільки мізерний(62,7 коп за 1 куб м), що з часом галузь почала потерпати від проблем. У першу чергу, кадрової. Адже зарплата газовиків обмежена тарифом на розподіл, який буквально «заморозив» її на кілька років. Відтак низький рівень заробітної плати призвів до стрімкого відтоку кваліфікованих спеціалістів

Утім, за чотири роки, доки тариф не переглядався, піднялись не лише зарплати – подорожчало все, що використовує Оператор газорозподільної системи для обслуговування довірених йому мереж. Це і пальне для авто, і матеріали та обладнання для ремонту. Для того, аби газ у конфорку надходив без будь-яких обмежень, потрібно утримувати трубопровід та обслуговувати всю газову систему. Натомість збитковий тариф на розподіл газу та недостатність фінансування легко могли призвести до критичного стану газових мереж, створити ризики для безпечного та стабільного газопостачання. У зв’язку з цим співробітники газорозподільних компаній спільно з профспілками газового господарства розпочали «боротьбу» за те, щоб газовики могли працювати в гідних умовах, а споживачі були в безпеці. Як наслідок – у жовтні минулого року НКРЕКП приймає зміни до трьох основних документів:

Кодекс газорозподільних систем

Типовий договор розподілу природного газу

Методика визначення та розрахунку тарифу

Відповідно до змін, які набули чинності 1 січня 2020 року, тепер у розрахунках оплати споживача буде враховуватися «замовлена потужність». Це обсяг природного газу, спожитий, починаючи з 1 жовтня 2018 року до 30 вересня 2019 року (цей період вважають «газовим роком»). Для кожного споживача це окрема величина, згідно з показаннями його лічильника за вищезазначений період. До того ж, якщо раніше сума за доставку була в одній квитанції за газ, то зараз її винесли в окрему платіжку. Тепер надходитимуть два рахунки: один за газ як товар, а інший – за його доставку. Це дасть змогу споживачам зрозуміти, скільки вони платять за спожите паливо, а скільки – за послугу по його доставці в будинок. Такий поділ відбудеться для споживачів всієї країни

Вартість послуг розподілу природного газу розраховується індивідуально для кожного споживача. Розмір плати залежить виключно від обсягів споживання та визначається на основі минулорічних обсягів. За основу береться не фактичний обсяг, а обсяг споживання так званого "газового року". Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісячно протягом року, незалежно від того опалювальний це сезон чи ні.

Взимку, коли споживачі значно збільшують використання газу, платіж за доставку газу залишається таким же, як і влітку. Тому фінансове навантаження в цей період при сплаті за газ зменшується. Це особливо відчутно для споживачів, які користуються газовим опаленням.

 - А як бути людині, яка газом користується лише періодично?

Їм буде приходити платіж за розподіл навіть за той період, коли вони нічого не споживали?