Кто из депутатов в Славянске чаще всего прогуливал работу

Кто из депутатов в Славянске чаще всего прогуливал работу

Как думаете, кто в лидерах?

Депутати Слов’янської міської ради — злісні прогульники. 26 із них пропустили понад 25% сесій та засідань постійних депутатських комісій протягом перших п’яти місяців 2021 року.

Найцікавіше, що прогульниками є абсолютно всі депутати із фракцій ОПЗЖ, “Нашого краю” та Партії миру і розвитку. Втім, жодна із шести партій, що представлені у Слов’янській міській раді, не може похвалитись ідеальним відвідуванням своїх депутатів — в ЄС прогульниками є 67% депутатів, а у “Слузі народу” та “Опозиційному блоці” прогульників 17%.

Рух ЧЕСНО з’ясовує, скільки сесій та засідань депутатських комісій пропустили депутати місцевих рад протягом першої половини 2021 року, для того, щоб ці депутати зрозуміли, що ситуацію ще можна виправити, та відповідально працювали на благо своїх громад.

***От Карачуна  (Депутаты Славянского городского совета уже ничего исправить не могут. В городе введена ВГА, сессии не проводятся. Представители движения "Чесно", вероятно, не знали об этом, когда готовили материал).

ЧЕСНО проаналізував відвідування депутатами Слов’янської міської ради сесій та комісій в період з початку року по 1 червня 2021 року.

Згідно із законом, пропуски депутатом протягом року більше ніж половини засідань сесій або постійної комісії, до якої він належить, є підставою для відкликання такого депутата виборцями (ч. 5 ст. 49 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ч. 2 ст. 37 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”). Після прийняття Виборчого кодексу партії мають можливість застосовувати імперативний мандат, щоб відкликати тих депутатів, які пропускають засідання чи неякісно виконують представницьку функцію протягом року.

При цьому закон не передбачає поважних і неповажних причин для пропусків засідань сесій або комісій.

Під час аналізу роботи Слов’янської міськради протягом перших п’яти місяців 2021 року Рух ЧЕСНО виявив, що 26 депутатів із 38 є прогульниками — вони пропустили понад 25 сесійних засідань ради та засідань постійних депутатських комісій у складі цієї ради.

До списку прогульників потрапили всі депутати зі складу фракції ОПЗЖ — 14 обранців з цієї партії пропустили від 40% до 60% сесійних засідань міської ради в період з 1 січня по 1 червня 2021 року. За цей період Слов’янська міська рада засідала десять разів. 

По 60% сесій пропустили ще два депутати від ОПЗЖ — Віктор Кисіль та Олександр Ліхота. По 50% сесій пропустили Микола Батечко, Олег Костін, Євген Ляховой, а також Анжела та Лариса Парінови.

11 депутатів від ОПЗЖ пропустили понад 25% засідань постійних депутатських комісій. Лише Юрій Кононенко, Іван Особов та Анастасія Петренко майже справно відвідували засідання своїх комісій та пропустили всього по одному їх засіданню за півроку.

Із п’яти депутатів, що представляють у Слов’янській міській раді Партію миру і розвитку, усі п’ятеро — прогульники. Найбільше пропустив Анатолій Олексюк — 50% сесій протягом п’яти місяців. Тимур Ізраєлашвілі, Світлана Ковальова та Неля Штепа пропустили по 40% засідань, а Василь Патлачук — 30% засідань.

Як і колеги із двох попередніх партій, депутати із фракції “Нашого краю” теж усі прогульники. Із трьох депутатів з цієї фракції найбільше пропустив Олег Недава — 50% сесій. Рада Вишемирська та Юрій Макогон пропустили по 40%.

У фракціях “Слуги народу” та “Опозиційного блоку” по шість депутатів, і в обидвох фракціях по одному прогульнику. У “Слузі народу” Володимир Кирик пропустив три із десяти сесій протягом перших півроку. А в “Опозиційному блоці” Ольга Преображенська була відсутня на одному із чотирьох засідань бюджетної комісії, в якій вона працює.

Депутати із партії ЄС майже не пропускають сесійних засідань, проте мають проблеми із відвідуванням засідань постійних комісій. Із трьох депутатів фракції двоє потрапили до списку прогульників — Михайло Золотий пропустив два із шести засідань земельної комісії, Анатолій Тішаков — два із п’яти засідань комісії з депутатської діяльності.

Володимир Башкаєв, що минулого року був обраний до Слов’янської міськради у складі партії “Наш край”, у 2020 році вийшов із фракції. Депутат не потрапив до списку прогульників — він був відсутній лише на одній із десяти сесій ради протягом п’яти місяців та пропустив одне з восьми засідань комісії з питань комунального господарства.