Лікування карієсу сучасними та актуальними методами в стоматології

Лікування карієсу сучасними та актуальними методами в стоматології

Лікування карієсу сучасними та актуальними методами в стоматології

Карієс являє собою одне із найпоширеніших стоматологічних захворювань, котре супроводжується поступовим руйнуванням твердої тканини зубів — дентину та емалі. Це досить підступна хвороба. Довгий час людина може навіть не здогадуватися про вже прогресуючу у ротовій порожнині патологію. Вона починається безсимптомно і тихо. Ось чому лікарі говорять, що лікування карієсу — це, у першу чергу, його профілактика. Якщо виявити проблему ще на зачатку її становлення, можна швидко та безболісно її усунути.

Процес виникнення патології по стадіям

Залишки їжі розчиняються під дією ферментів слини. У результаті утворюються органічні кислоти. Саме вони, зокрема — молочна, впливають на емаль, розчиняючи її. Так з’являється карієс зубів. Звичайно, процес цей довгий і займає не один місяць. Коли людина помічає проблему вже візуально, можна говорити про тяжку стадію. Стоматологи виділяють наступні етапи розвитку карієсу:

  1. Пляма. Симптоми практично відсутні. Єдине, що можна помітити — це втрата природнього блиску окремих ділянок зубів. Вони стають шершавими, рельєфними і це можна відчути язиком. Рідко, але все ж буває реакція на гарячу, холодну, гостру або солодку їжу.

  2. Поверхневий. Спостерігаються поглиблення. Це так звана каріозна патологія. Лікування відбувається шляхом висічення порушеної емалі та накладання пломби.

  3. Середній. Початкове враження дентину. Деформована площа розширюється, відчувається біль. Руйнівні процеси прискорюються.

  4. Глибокий. Починається серйозне руйнування зубів. Все частіше з’являється негативна реакція на термічні подразники, гостре, солодке та кисле. Стоматолог може побачити глибокі каріозні порожнини.

  5. Пришийкова. Патологія переходить на ясна.

Стосовно пришийкового етапу, то він окремо ще проходить чотири стадії: пляма, поверхнева, середня та глибинна. Останні дві характеризуються повним руйнування органу, який необхідно видаляти у стоматологічному кріслі.

Чому виникає захворювання?

Остаточно лікарями ще не вивчені причини карієсу. Проте більшість спеціалістів зійшлися на думці, що з’являється хвороба в першу чергу через недостатню гігієну ротової порожнини. Патологія також розвивається у людей зі слабким імунітетом та хворобами органів травлення. У цьому разі у роті більш активнішими стають мікроби та бактерії, котрі розмножуються і призводять до появи нальоту на зубах, запалень ясен і слизових оболонок щік.

Особливості лікування

Допомогти пацієнтові лікар зможе тільки після повного огляду порожнини рота та зубів. Схему лікування карієсу стоматолог змалює відповідно до стадії розвитку патології. Якщо вона первинна, то терапія пройде максимально безболісно та швидко. У цьому випадку застосовується ремінералізуюча програма, яка спрямована на відновлення міцності та структури емалі, припинення руйнування органу.

Коли мова йде про більш серйозні порушення, тоді терапевтична частина складається із накладання спеціальних прокладок для зміцнення днища ротової порожнини. Після цього лікар закриває їх багатошаровими пломбами. При ураженні глибинних слоїв ясен доводиться видаляти нерви та пломбувати канали вражених зубів.

Органи, які піддалися сильним деформаціям, потребують встановлення коронок.

Лікування початкової та середньої стадії проходить у 1-2 візити, а тяжкої — від 2 і більше.

Як запобігти патології?

Здійснюється профілактика захворювання наступним чином:

  • щоденна гігієна рота — чистка мінімум двічі на день та полоскання спеціальними ополіскувачами після кожного прийому їжі;

  • корекція харчування — зменшити прийом вуглеводів, збільшити добові порції овочів, зелені та фруктів;

  • профілактичні огляди у клініці двічі на рік;

  • своєчасне проведення герметизації порожнин у зубах;

  • професійна чистка кожні 6 місяців.

Якщо постійно дотримуватися цих нескладних правил, можна не хвилюватися про виникнення карієсу та багатьох інших стоматологічних захворювань.