Мобілізація в Україні: чи можуть призвати людину без її згоди

Міноборони забороняє відправляти людей на фронт без відповідної підготовки

На сьогоднішній день в Україні запроваджено воєнний стан і триває загальна мобілізація через військове вторгнення Росії. Вона проходить у кілька етапів, кожен із яких передбачає мобілізацію певних категорій громадян.

Юрист "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко розповіла, що небажання людини брати участь у бойових діях ніяк не може вплинути на мобілізацію, пише «24 канал».

«У такому разі особливе значення має поняття "обов'язок" кожного громадянина зробити свій внесок у збереження територіальної цілісності держави», – зазначила вона.

Проте мобілізованих, які не проходили військову службу та не мають достатнього досвіду, одразу не відправляють передову – це незаконно.

Відповідно до статті 29 закону «Про військовий обов'язок та військову службу», військовозобов'язані та резервісти повинні пройти навчальні, перевірочні та спеціальні збори. Через активні воєнні дії тривалість навчання становить від 7 до 20 днів.

Президент "Першого міжнародного фонду розвитку України" Микола Волковський та президент "Міжнародної асоціації студентів політичної науки в Україні" Артем Олійник зазначили, що хоч примусово мобілізувати людину і можуть, але на передову навряд чи відправлять. Як приклад наводять порушників комендантської години, яким вручають повістки.

«Як правило, це люди без досвіду, і без звичайної строкової служби. Відправити їх на фронт, де ці люди, ймовірно, отримають серйозні ушкодження чи загинуть, означає створити велику проблему для командного складу», – наголосили вони.

Що таке загальна мобілізація, кого призивають насамперед, а також де можуть вручити повістку, читайте у статті «Мобілізація в Україні: кого призовуть до армії під час війни».