Нарушения избирательного процесса в Славянске и Донецкой области - официально

Что зафиксировали?

Три кримінальні провадження розпочато за інформацією про ймовірний підкуп виборців, три – за перешкоджання здійсненню виборчого права, по одному – за фактом підробки виборчих бюлетенів і зловживання службовим становищем. За всіма фактами тривають досудові розслідування.

На території однієї з виборчих комісій Маріуполя було виявлено більше 200 000 недійсних бюлетенів. Після перевірки правоохоронці розпочали досудове розслідування.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ч. 2 ст. 158-3 Кримінального кодексу України (фальсифікація, підроблення, викрадення, пошкодження або знищення виборчої документації). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

До поліції Краматорська звернувся місцевий житель із заявою, що в соцмережі отримав від незнайомої жінки пропозицію проголосувати за певного кандидата за грошову винагороду. На підтвердження цього чоловік мав відправити їй фото заповненого бюлетеня.

За цим фактом поліцейські під процесуальним керівництвом місцевої прокуратури відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборців).

У Слов’янську поліція отримала інформацію, що невідомі особи перешкоджають здійсненню виборчого права шляхом розповсюдження неправдивих листівок, що дискредитують одного з кандидатів.

До поліції Дружківки надійшло повідомлення про те, що на площі Соборній лежать листівки з проханням не ходити на вибори, що перешкоджає здійсненню виборчого права.

За обома фактами інформацію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст. 157 КК України.

Загалом за добу відкрито вісім кримінальних проваджень за інформацією про порушення виборчого законодавства. Крім того, зареєстровано 48 повідомлень, пов’язаних з порушенням «дня тиші».