Newsweek: Росія може влаштувати ескалацію війни проти України після удар по базі в Криму

При цьому експерти вважають, що якщо ескалація і буде, то це станеться точно не на лінії фронту

Якщо Україна стоїть за низкою вибухів на російській авіабазі в Криму, це може призвести до екскалації війни, яку Росія розв’язала в кінці лютого.

Як пише Newsweek, так ввважають експерти, з якими поспілкувалося видання. У вівторок з’явилися відео вибухів на авіабазі поблизу містечка Саки в анексованому Криму. В Міноборони РФ заявили, що здетонували авіаційні боєприпаси, вбивши одну людину і поранивши ще кількох. Але поки Москва намагається переконати, що ніякої атаки на базу не було, газета New York Times повідомила з посиланням на українського чиновника в сфері оборони, що саме Україна завдала удар. Джерело – ZN.UA.

Професор і голова кафедри історії Католицького університету Америки Майкл Кіммедж вважає, що якщо українська причетність підтверджиться, ескалація війни «точно» може відбутися. Він пояснив, що існує дві причини, чому цей епізод «справді важливий» для Росії. По-перше, останнім часом була серія вибухів на російських складах боєприпасів. І це серйозна військова проблема, яка стримує Москву і дорого їй обходить

По-друге, є ознаки того, що удар по базі в Криму створив «проблеми в зв’язках з громадськістю» для Росії. Кіммедж вказав на той факт, що Москва одночасно поширює два різних пояснення, чому стався вибух в Криму. З одного боку вона говорить, що це був нещасний випадок через детонацію боєприпасів, а з іншого – російська пропагандистська машина звинувачує українців.

«Змішані сигнали говорять, що вони не знають, як з цим розібратися. Гадаю, це велика проблема для росіян, особливо якщо у російського населення складеться враження, ніби справи йдуть насправді погано», – сказав Кіммедж.

Державні ЗМІ Росії минулого місяця писали про заяву експрезидента і заступника голови Ради національної безпеки РФ Дмітрія Мєдвєдєва, в якій він наголосив, що українська атака в Криму буде вимагати «відповіді судного дня». Кіммедж переконаний, що якщо ескалація після ударів по авіабазі відбудеться, вона буде не на фронтах, тому що російській армії невистачає людських сил для цього. Натомість він допускає, що Москва може влаштувати обстріли великих міст, таких як Київ і Львів, а також вдарити по українських електромережах і влаштувати кібератаки.

Інші експерти вважають, що український удар по Криму може стати поворотною точкою або послати чіткий сигнал у війні, яка триває вже півроку. Журналіст і аналітик з питань Росії Яір Навот сказав, що якщо Україна стоїть за вибухами на російській авіабазі, тоді це «серйозна зміна у війні».

«Я б навіть сказав, що це може стати початком нового етапу у війні», – додав він.

Полковник Армії США у відставці і колишній директор Ради національної безпеки США з питань Європи Александр Віндмен зауважив, що «це варто це сприймати як застереження», що будь-які спроби організувати так звані «референдуми» для анексії окупованих територій на сході і півдні України «будуть мати тяжкі наслідки».

Росія анексувала український Крим в 2014 році і з того часу добивалася міжнародного визнання цього факту. Але півострів в Чорному морі досі лишається предметом конфлікту. Під час інтерв’ю для телеканалу CBS в квітні президент Володимир Зеленський наголосив, що не дозволить Росії добитися офіційного визнання Криму як російської території. США розглядають півострів як частину України і закликають Москву повернути Києву контроль над ним.

«В українських і американських очах Крим – це окупована територія. Тому цілком справедливо, що війна його стосується теж. Але якщо Росія розцінить це як атаку по російській території, тоді заборонених прийомів більше не буде. Можливо саме тому в Москві намагаються зберегти неоднозначність», – припустив Кіммедж.

Він додав, що Владімір Путін опинитвся під «політичним тиском» з боку людей, які вважають, що «він не достатньо робить у війні» проти України. Експерт переконаний, що Путіну потрібно «якось керувати цим натовпом». Саме тому можуть відбуватися маніпуляції інформацією.