Переселенцы могут получить денежную помощь во время эвакуации

2000/3000 гривен

ВПО можуть отримати грошову допомогу під час евакуації – ДонОДА

Відтепер українці, що виїжджають в безпечні місця із зони проведення бойових дій, а також міст в окупації або оточенні, зможуть отримати від держави грошову допомогу безпосередньо під час евакуації.

Про це повідомляє Донецька обласна державна адміністрація.

Це спільний проєкт Офісу Президента України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства інфраструктури України, Міністерства цифрової трансформації України, АТ «Укрпошта» та АТ «Укрзалізниця», який дозволяє підтримати осіб, які прибувають евакопотягами у безпечні райони.

Людині не потрібно нікуди звертатися для оформлення цієї виплати – інформацію для виплат про людей, які евакуюються, надають працівники АТ «Укрзалізниця», які збирають її безпосередньо під час руху евакуаційних потягів.

Переселенці отримають одноразову допомогу в розмірі 3000 гривень на кожну дитину або людину з інвалідністю та 2000 гривень на кожну іншу особу після прибуття на залізничний вокзал в облаштованих АТ «Укрпошта» пунктах видачі, які підлаштовуються під графік евакуаційних рейсів.

Для отримання грошової допомоги працівнику «Укрзалізниці» необхідно надати:

  • документ, що посвідчує особу, а у разі відсутності – єДокумент в мобільному додатку Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

  • документ з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

  • свідоцтво про народження дитини або відображення в електронній формі інформації, що міститься у свідоцтві про народження, виготовленому на паперовому бланку (е-свідоцтво про народження).

Вокзали, де зараз облаштовані кімнати по видачі миттєвої допомоги внутрішньо переміщеним особам, – Львів і Дніпро (з 21.05.2022). Незабаром, отримати гроші переселенці зможуть на вокзалах Ужгорода, Івано-Франківська та Чернівців.

За вихідні дні на залізничних вокзалах у Львові та Дніпрі 390 пасажирів евакуаційних рейсів вже отримали свої виплати від держави щойно зійшовши з поїзда.

Ще півсотні переселенців безпосередньо на борту були зареєстровані провідниками на тимчасове безкоштовне поселення за програмою "Там, де вас чекають", яка дозволяє вже в потязі підібрати та замовити варіанти тимчасового розселення.

Фінансуються виплати такої допомоги за рахунок коштів, які надходять від благодійників на гуманітарний рахунок, відкритий в Національному банку України для допомоги постраждалим від війни.