По каким схемам в Славянске работают мошенники

Официальная информация

Двоє громадян «актуалізували» данні картки, двоє – повідомили про блокування сім-карток, внаслідок чого на них були оформлені кредити, а ще одна жителька Слов'янська хотіла придбати авто через інтернет. Загальна сума збитків – більше 50 тисяч гривень.

Пропозиція «актуалізувати інформацію за рахунком»

У більшості випадків шахраї представляються працівником банку. Їх ціль – отримати інформацію з банківської картки людини. Це відбувається під будь-яким приводом: оновити дані за рахунком, збільшити кредитний ліміт або навіть підвищення безпеки рахунку.

Після того, як обманута людина добровільно віддає у руки шахраїв доступ до свого рахунку, аферист отримує можливість знімати гроші.

Так, повіривши, що розмовляють з працівниками банку, 36-річний житель Билбасівки та 57-річна жителька Слов'янська втратили по 8500 гривень.

Блокування сім-карток

Зловмисники діють приблизно таким чином: блокують «сімку» телефону, номер якого прив’язаний до банківського рахунку, а потім оформлюють на жертву онлайн-кредити.

Від таких аферистів постраждали 21-річний хлопець та 63-річна жінка.

Купівля через інтернет

48-річна жінка вирішила придбати авто, шукала машину в інтернеті. На українському сайті, де пропонувалися дуже вигідні умови, обрала собі автомобіль. Для «переоформлення» документів жінка перерахувала шахраям більше 8 тисяч гривень.

Коли продавець сказав, що треба перерахувати ще певну суму, жінка зрозуміла, що має справу з шахраями та зателефонувала в поліцію.

Нагадуємо, яких правил слід дотримуватись, щоб вберегти свої кошти:

- не повідомляйте особисті дані та реквізити своїх банківських карток нікому, в тому числі працівникам банку;

- не розголошуйте нікому термін дії картки;

- ні в якому разі не повідомляйте зміст СМС- повідомлень від банка, зокрема одноразові паролі, стороннім людям;

- не довіряйте, якщо зловмисник називає перші 4 цифри номеру вашої картки – вони однакові у серії випущених банківських карток

- встановіть добовий ліміт на зняття коштів;

- періодично перевіряйте стан коштів на рахунку;

- зверніться до найближчого банківського відділення, щоб вирішити проблему особисто, а не по телефону.

Краматорське районне управління поліції

Донецької області