Використання променевої терапії при онкозахворюваннях

Променева терапія використовує високоенергетичні частинки або хвилі, такі як рентгенівські промені, гамма-промені, електронні промені або протони для повного руйнування або пошкодження ракових клітин.

Променева терапія — один із найпоширеніших методів лікування раку. Альтернативні назви променевої терапії — опромінення, радіотерапія та рентгенотерапія. Розглянемо, чим вона ефективна, що являє собою  і коли проводиться.

Променева терапія: що це таке

Променева терапія використовує високоенергетичні частинки або хвилі, такі як рентгенівські промені, гамма-промені, електронні промені або протони для повного руйнування або пошкодження ракових клітин.

Така радіотерапія працює, роблячи невеликі розриви у ДНК усередині клітин. Ці розриви перешкоджають зростанню та поділу ракових клітин та викликають їх загибель. Найближчі нормальні клітини також можуть бути порушені радіацією, але більшість із них відновлюються і повертаються до нормальної роботи.

У той час, коли хіміотерапія та інші види лікування, які приймаються перорально або ін'єкційно, зазвичай піддають весь організм дії протиракових препаратів, променева терапія вважається місцевим лікуванням. Це означає, що вона спрямована і впливає тільки на ту частину тіла, яка потребує лікування. Променеве лікування планується онкологами таким чином, щоб воно пошкоджувало ракові клітини з найменшою шкодою для сусідніх здорових клітин.

Особливості та цілі променевої терапії

Рішення про застосування променевої терапії залежить від типу та стадії раку, а також від загального стану здоров'я та хронічних захворювань пацієнта. Променева терапія зазвичай призначається більшій частині пацієнтів хворих на рак. Опромінення може використовуватися як єдиний метод лікування раку або ж у комплексі з іншими.

Променева терапія вважається кращим методом лікування для наступних цілей:

Щоб вилікувати або зменшити пухлину на ранній стадії

Деякі види раку дуже чутливі до радіації. У певних випадках спочатку може бути призначена хіміотерапія чи інші протиракові препарати. При інших видах раку опромінення може бути використане до операції, щоб зменшити пухлину (це називається передопераційною терапією або неоад'ювантною терапією), або після операції, щоб запобігти рецидиву раку (так звана ад'ювантна терапія).

Для деяких видів раку, які можна вилікувати за допомогою променевої терапії або хірургічного втручання, опромінення може бути кращим методом лікування. Це пов'язано з тим, що радіація може завдати менших збитків організму, а уражена частина тіла з більшою ймовірністю працюватиме так само як і до лікування.

Щоб унеможливити розповсюдження раку

Рак може поширитися від місця, де він почався, інші частини тіла. Лікарі часто припускають, що кілька ракових клітин, можливо, вже поширилися, навіть якщо їх не можна побачити на зображеннях, таких, як комп'ютерна томографія або магнітно-резонансна томографія. У деяких випадках область, в яку найчастіше поширюється рак, може бути оброблена радіацією, аби вбити будь-які ракові клітини, перш ніж вони переростуть у пухлини.

Для лікування симптомів, спричинених раком

Опромінення допомагає полегшити такі проблеми, як біль, проблеми з ковтанням або диханням, а також непрохідність кишківника, які можуть бути спричинені прогресивним раком. Це називається паліативним опроміненням.

Способи проведення променевої терапії

Для зовнішнього променевого опромінення використовується апарат, який спрямовує високоенергетичні промені ззовні прямо в пухлину.

Внутрішнє опромінення, або брахітерапія. Радіоактивне джерело поміщають усередину тіла.

Системне опромінення: радіоактивні препарати, що вводяться внутрішньовенно, використовуються для лікування певних видів раку. Препарати розповсюджуються зазвичай по всьому тілу.

Процедуру проводить та призначає онколог-радіолог — лікар, який спеціально навчений лікуванню раку за допомогою радіації. Тип опромінення, який ви можете отримати, залежить від виду раку, стадії та локалізації. У деяких випадках використовується більше одного типу.

Висококваліфіковані фахівці клініки перед початком лікування проводять консультацію, де відповідають на конкретні питання пацієнтів про тип опромінення, про те, як воно впливає на організм, та про будь-які запобіжні заходи, які можуть знадобитися.

Під час проходження променевої терапії в онкоцентрі Інновація про вас подбає команда медичних фахівців із багаторічним досвідом. У лікарській практиці ми використовуємо ефективні методи лікування та діагностики раку, що застосовуються у сучасній медицині.