Гліцерин: види та особливості використання

Гліцерин: види та особливості використання

Як відомо, гліцерин – це прозора рідина, що має в’язку консистенцію, вона позбавлена вираженого забарвлення та аромату. В перекладі з грецької мови, «glykeros» означає «солодкий», тому цій речовині притаманний легкий солодкуватий присмак. Дізнатися більше про гліцерин можна за посиланням https://www.glicerin.com.ua/hlitseryn/, що таке гліцерин, яка історія отримання цього реактиву та чому він настільки популярний у промисловості та побуті. 

У зв’язку з тим, що гліцерин належить до групи найпростіших 3-атомних спиртів, цим визначені його хімічні властивості. Як не дивно, але більшість продуктів широкого застосування у своєму складі мають певний відсоток гліцерину. Така речовина не є токсичною для людини, тому її впевнено можна назвати безпечною. Щільність гліцерину становить 1,261 г/см3.

Види гліцерину: що треба знати?

Відомо, що назва «гліцерин» об'єднує кілька видів цієї речовини:

  • Харчовий гліцерин.

  • Аптечний.

  • Технічний.

  • Спеціальні види.

Сфера використання гліцерину надзвичайно широка: від виробництва пластмаси та військової справи, до використання цієї речовини в процесі виготовлення рідин для електронних сигарет. Оцінюючи зовнішні параметри гліцерину, можна зрозуміти, якої якості продукт. Прозора без домішок рідина свідчить про високу ступінь очищення. Поява різник вкраплень сірого або коричневого кольору – показник низького ступеня очищення.

Звернувшись до спеціальної літератури, визначили, що технічний гліцерин відрізняється від харчового ступенем очищення: в ньому нейтралізація сторонніх компонентів проводиться лише на 88%, тоді як харчовий та медичний гліцерин очищують на 99,7%. Видобуток технічних різновидів цього продукту відбувається в основному синтетичними методами. Для гліцерину характерна висока гігроскопічність. Саме завдяки своїм фізичним властивостям, він може притягувати молекули води із навколишнього середовища. 

Харчовий гліцерин: сфера застосування

Е422 – саме так позначають харчовий гліцерин, який є загальновідомою харчовою добавкою. Ця речовина позбавлена домішок, для його виробництва, як правило, використовують натуральні компоненти. Добавка має рідку структуру, відмінно розчиняється у воді та розчинниках органічного типу.

У харчовій промисловості гліцерин використовують як загусник, стабілізатор, підсолоджувач, консервант. Важко собі уявити сучасне виробництво кондитерських, хлібобулочних виробів, молочної, м'ясної продукції, сухофруктів та спиртних напоїв, без гліцерину.

Технічний гліцерин: сфера застосування

Ця речовина є незамінною при вирішенні різних завдань: від заповнення вібростійких манометрів до створення торцевих ущільнювачів мішалок. Підприємства купують технічний гліцерин оптом. Гліцерин також використовують у виробництві мийних засобів, лакофарбової продукції, різноманітних текстильних та полімерних виробів. Окремої уваги потребує виготовлення вогнестійких матеріалів та целюлозно-паперовий напрямок застосування цього продукту.