Для чого потрібна гайка DIN 6334 і як її вибрати?

Для чого потрібна гайка DIN 6334 і як її вибрати?

Стандарт DIN 6334 — гайка висока для з’єднання шпильок, стрижнів та інших деталей з різьбою. Це спеціалізована деталь, яка має відносно вузьку сферу застосування. Розповідаємо, де вона використовується і яким вимогам має відповідати. 

Для чого потрібна висока гайка DIN 6334?

Найчастіше такі вироби можна побачити у вентиляційних конструкціях. Вони з’єднують між собою дві шпильки, які утримують короби повітропроводів. Окрім того, їх використовують для монтажу зовнішніх блоків кондиціонерів, рекуператорів та витяжок. 

Гайка висока шестигранна DIN 6334 також знайшла застосування в організації інших видів інженерних комунікацій. Перш за все, це монтаж побутової сантехніки — раковин, ванн, унітазів тощо. Окрім того, її можуть використовувати при встановленні захисних коробів для ліній електропередачі чи низьковольтних мереж. 

Звичайно, виготовлена за стандартом DIN 6334 гайка може застосовуватися і в інших сферах, де потрібно з’єднання двох опорних стрижнів з різьбою. Перш за все, це машинобудування, будівництво та влаштування дорожньої інфраструктури. 

Як відбувається монтаж?

Гайка висока шестигранна з’єднувальна накручується на шпильку до середини. Деталі малого діаметра можуть монтуватися вручну, але рекомендується використання ключів, електричного чи пневматичного інструменту. З іншого боку вставляється друга шпилька, яка вкручується до упору. 

Для підвищення міцності конструкції допускається застосування додаткових гайок звичайного розміру. Вони накручуються по обидві сторони від міста з’єднання. Таке рішення дозволяє затиснути муфту, зменшивши ймовірність спонтанного розкручування. 

Як правильно вибрати гайку DIN 6334?

Будь-які елементи кріплення підбираються за основними метриками:

  • внутрішній діаметр — повинен збігатися з характеристиками стрижнів. Зазвичай варіюється від 4 до 33 мм;

  • зовнішній діаметр або розмір під ключ. Відповідає типу інструмента. Найбільш популярні моделі — від 8 до 55 мм;

  • крок різьби — відстань між витками. Від 0,8 до 3,5 мм. 

Варто також звернути увагу на матеріали, з яких виготовляються гайки. Досить поширеною є звичайна (чорна) сталь. Вона не має власного захисного шару, а тому потребує покриття цинком, спеціальною фарбою або полімером. Це бюджетний варіант, який підходить для використання в комфортному мікрокліматі. 

Більш надійними є нержавіючі сталі. Матеріали групи А2 стійкі до корозії та сильних перепадів температури. Вони підходять для зовнішнього застосування у будівництві. Нержавіюча сталь А4 має покращені властивості. Вона стійка до впливу кислот та луг, а також не магнітиться під час механічної обробки. 

Де купити гайку DIN 6334?

Компанія Dinmark пропонує широкий асортимент кріпильних матеріалів для будівництва й виробничих підприємств. В її каталозі ви можете знайти вузькоспеціалізовані деталі — такі, як гайки DIN 6334: https://dinmark.com.ua/standarts/din-6334