Поверка счетчиков: обязательно ли ее проводить во время войны

Этот вопрос регулируется в соответствии с законодательством

Навіть під час війни українці мають оплачувати комунальні платежі та своєчасно передавати показники лічильників газу, світла та води. Всі лічильники мають періодично проходити процедуру повірки. У Головному управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області розповіли, що таке повірка лічильників та чи є вона обов'язковою під час воєнного стану.

Що таке повірка лічильників

Повірка лічильників на газ, воду та інші комунальні послуги – це процедура, яку потрібно періодично здійснювати. При цьому для кожного приладу обліку існує своя періодичність перевірок.

Повірка лічильників проводиться:

кожні чотири роки – для лічильників на воду;

раз на вісім років – для газових лічильників.

Постачальники комунальних послуг заздалегідь попереджають споживачів про свій прихід з метою повірки лічильника. За таким протоколом діють у мирний час.

Чи треба проводити повірку лічильників під час війни

В Україні під час дії воєнного стану для всіх лічильників діє загальне правило: проводити їх повірку у цей період необов’язково. Відповідна постанова №412 «Про деякі питання перевірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного часу» була ухвалена Кабміном у квітні 2022 року.

Згідно з документом, якщо термін повірки лічильника припав на період дії воєнного стану, то його повірку можна не робити. Причому цей дозвіл діятиме як протягом усього періоду воєнного стану, так і ще три місяці після нього. До цього всі показання лічильника вважаються дійсними і постачальники послуг мають їх приймати.

Але постачальники послуг можуть не повідомити споживачів про дію цієї постанови і вимагати пройти процедуру повірки лічильників під час воєнного стану. При цьому можуть застосовуватися норми про відмову брати до уваги показання лічильника, що не пройшов повірку в запланований термін, та нарахування клієнтам плати за послугу за нормами споживання.

У таких випадках споживач має знати, що ніхто не може вимагати здійснювати повірку лічильника до кінця воєнного стану чи відмовлятися приймати показники лічильників у цей період.