Історія ролів: як змінювалася найпопулярніша у світі страва

Роли - це одна з найвідоміших страв японської кухні, яка користується попитом у всьому світі. Читайте як змінювалися з часу появи роли

Розсипчастий рис, що просочився соєвим соусом, великий шматок риби, екзотичні водорості – завдяки оригінальному смаку та привабливому зовнішньому вигляду роли стали однією з найпоширеніших страв у всьому світі. Зустріти суші можна як під час обідньої перерви в офісі, так і на урочистому столі. Популяризація ролів почалася з кінця ХХ століття, водночас у страви давня історія, яка бере початок у перших століттях нашої ери.

З чого все починалося


Оскільки холодильників у стародавні часи не було, на початку нашої ери жителі Японії винайшли особливий спосіб ферментації риби – її пересипали рисом і сіллю, після чого притискали важким предметом. Такий спосіб маринування надавав морепродуктам цікавого присмаку. Мінус – рис доводилося викидати, що позначалося на ціні страви.
Дешевший аналог суші з'явився після винаходу рисового оцту в XVII столітті. З його допомогою процес маринування почав займати в рази менше часу. Уже незабаром з'явилися нігірі, що представляли невелику жменю рису з рибою. А після винаходу листових водоростей почали готувати і традиційні японські рулетики – макі. Замовити класичні нігірі та макі, а також інші види суші та ролів у Кропивницькому ви можете, перейшовши на сторінку https://kropyvnytskyi.sushi-master.ua/.

Урамакі – сучасні роли


Традиційні маки загортаються норі назовні, щоб їх було зручно тримати в руці. Якщо для начинки беруть більше 2 інгредієнтів, страву називають футомакі. Але коли у ХХ столітті японські ресторани почали відкриватися по всьому світу, європейцям та американцям класичні роли не надто сподобалися через незвичний смак водоростей. Кухар одного ресторану в США трохи змінив страву, загорнувши її рисом назовні, а також прикрасивши все ікрою летючої риби. Такі суші отримали назву Каліфорнія. Самі роли з рисом зверху стали називати урамакі.
Через кілька років з'явилася Філадельфія. Її фішкою виступає ніжний крем-сир всередині, який надає страві насиченого смаку. Крім того, рибу не кладуть у начинку, а декорують нею роли зверху, що надає їм особливої вишуканості. На сайті https://kropyvnytskyi.sushi-master.ua/menu/filadelfiya ви знайдете найширший вибір Філадельфії в місті. 
Нові роли швидко завоювали любов гурманів з усього світу. Саме винахід урамакі і став причиною широкого поширення суші.

У чому фішка запечених ролів і темпура


Як макі, так і урамакі не передбачають термічної обробки. Але світ не стоїть на місці, і в сучасних ресторанах японської кухні можна зустріти два цікаві різновиди ролів:
- темпура – їх обсмажують у фритюрі до золотистої скоринки;
- запечені – страву відправляють у духовку на кілька хвилин, такі суші подають із густими соусами.
Як результат, роли пройшли досить великий шлях, перш ніж опинитися на вашому столі. Тож не відмовляйте собі в задоволенні, робіть замовлення просто зараз!