Удалось ли найти товары из Славянска в Богодухове

Удалось ли найти товары из Славянска в Богодухове

Богодухівці облюбували гончарні вироби зі Слов’янська

Недавно «Карачун» опубликовал статью – Почему Славянск проигрывает небольшому городку в Харьковской области. В ней, напомним, речь шла о том, что на прилавках наших магазинов почти нет товаров, которые произведены в Славянске, но при этом есть, например, продукты питания даже из небольшого Богодухова (колбасные изделия, «молочка», и.т.д.).

В ходе подготовки той статьи мы общались, в том числе, с журналистами из Богодухова.

Тогда же мы попросили своих коллег, чтобы они поискали на прилавках магазинов в Богодухове товары, произведённые в Славянске, и подготовили для «Карачуна» статью на эту тему. 

При этом мы, конечно, понимали, что не совсем корректно сравнивать потребительские рынки Славянска и Богодухова – из-за несопоставимого числа жителей в этих двух городах. Но нас интересовал, в первую очередь, современный производственный потенциал Славянска и Богодухова.

На днях «Карачун» получил статью по данной тематике, которую для нас подготовили журналисты богодуховской газеты «Маяк». Публикуем ее языком оригинала.

Кажуть, все пізнається у порівнянні. Так подумала і я, прочитавши цікавий матеріал колеги зі Слов’янська Олександра Кульбаки «Почему Славянск проигрывает небольшому городку в Харьковской области».

Оскільки живучи у Богодухові, ми, краяни, якось звикли ставитися до своєї місцевої продукції, так би мовити, недовірливо. Може, причина ще в тому, що багато земляків працюють на богодухівських підприємствах та інколи розповідають різні чутки про виробництво того чи іншого продукту. А, може, через багаторічні екологічні перипетії, пов’язані з діяльністю деяких з них... Та все ж факт лишається фактом: богодухівська продукція у широкому асортименті представлена чи не у всіх містах України. Бо мені про це говорили знайомі і з Сумщини, і з Полтавщини, і з Київщини, і навіть країн близького зарубіжжя. І причому – непоганої, якщо не сказати високої, якості. Щоб не рекламувати конкретну продукцію, скажу, що деяка навіть у Богодухові розкуповується так швидко – тільки-но викладають на прилавок. А ще додам, коли моя сестра працювала на «Лекорні», то відзначала, що продукція заводу (вона працювала у вафельному цеху) дійсно-таки без домішок і різноманітних синтетичних домішок. А брат двоюрідний трудиться на м’ясокомбінаті, і не раз у розмові відзначав, що певні сорти ковбаси виробляються виключно із м’яса, без додаткових підсилювачів смаку тощо, і така продукція відправляється на експорт. Це, як кажуть, інформація з перших уст.

Що стосується слов’янської продукції, то, на жаль, похвалитися нічим. Ходила на ринок, супермаркети, влаштовувала опитування у нашій групі на Фейсбук ( більше 8 тисяч учасників), і, як з’ясувалося, лише в одному магазині по вулиці Центральній нашого міста «Перекресток» є сіль слов’янського виробництва. 

А ось щодо гончарних виробів – то у чотирьох магазинах знайшла таку продукцію з вашого міста.

Одна з підприємчинь Марина Ляшенко говорить:

- З самого початку роботи нашого магазину, а це більше ніж 20 років, ми працюємо зі слов'янською керамікою. Тарілки, кухлі для дорослих та з дитячими малюнками завжди користувалися попитом. Заклади харчування часто замовляли цю продукцію, бо вона доступна за ціною та сертифікована. Останні роки ми в сезон завозимо садові фігурки, маленькі скульптури з кераміки. Це цікаві, ексклюзивні, яскраві та різноманітні їжачки, жабенята, лелеки, полуниці, казкові гноми та ще багато іншого. 

Господині полюбляють керамічний посуд для приготування їжі, зокрема м'яса та борщу, адже приготовані в таких горщиках в духовці страви – завжди набагато смачніші. У нас є порційні горщики для однієї порції, а є навіть об’ємом 3л, 4 л, 5л, причому різної форми.

Завжди у нас в наявності керамічні глечики для напоїв та сувенірні подарункові набори з кераміки. У Слав'янськув виробляють дуже красиві незвичайні великі вази для квітів. Їх використовують для прикрашання інтер'єру, для декору великих святкових заходів. Є і звичайні керамічні вази для квітів різних розмірів та форм у широкому асортименті, на будь- який смак. 

Колись давно мені довелося побувати на "керамічному ринку" у Слов'янську. Це було неймовірне відчуття від людської творчості та уміння, від досконалості та вишуканості виробів. 

Наші люди в Україні уміють працювати чесно, якісно, з «родзинкою» та творчим підходом. Треба тільки, щоб держава була у цьому зацікавлена.

А директор Богодухівського районного будинку культури Наталія Церковна надіслала фото керамічних виробів зі Слов’янська, про які вона говорить так: «Я дуже люблю ті вироби, від них домашнім теплом і затишком навіває. А головне – якість! Немає сколів, тріщин, потертостей. А в одній з чашечок я часто трави заварювала, була ще кришка і ситечко. Є ще у мене горщики для запікання двох видів і ухват до них, на роботі – моя «кавова» чашка. А скільки у мене різноманітних "свинок», «вуток , «чавунів" для вареників!»

До речі, я теж пригадала, як років 4 тому була у Слов’янську на заході для журналістів, і теж відвідала ринок, де накупила багато сувенірів для рідних, а також подарунки – обереги, посуд тощо – для традиційного редакційного розіграшу призів серед передплатників. Вітання вам, жителі Слов’янська! Будемо раді бачити вас у себе в гостях, у нашому маленькому, але затишному місті.