Без світла: скільки можна зберігати продукти в холодильнику, якщо немає електрики

Все залежить від характеристик холодильника

Через ворожі ракетні удари по об'єктах критичної інфраструктури 23 листопада в країні зберігається непроста ситуація з електропостачанням.

Під час тривалих вимкнень світла серйозною проблемою є непрацюючі холодильники. На те, як довго вони утримують потрібну температуру, впливає низка факторів, пише «Фокус».

До них відносяться:

  • виробник;

  • якість дверних ущільнювачів;

  • термін експлуатації;

  • місце, де встановлено пристрій;

  • показники встановлених температурних режимів;

  • розміри камер;

  • кількість продуктів, що зберігаються;

  • якість теплоізоляції.

Якщо морозильна камера або холодильник випущені під брендами, які спеціалізуються на кухонній техніці, вони здатні протримати мінусову температуру більше 10 годин (холодильник) і максимум 36 годин (морозилка). В іншому випадку показники будуть набагато гіршими.

Впливає також температура навколишнього середовища. Якщо холодильник стоїть на кухні, а її вікна виходять на південь, то, швидше за все, у такому приміщенні температура буде вищою, ніж на кухні з вікнами на північний бік. Як відомо, маси теплого і холодного повітря швидко переміщаються, тому чим частіше ви відкриватимете холодильник/морозилку, тим швидше підніметься температура всередині пристроїв. І в «південній» кухні заміщення холодного повітря теплим відбудеться набагато швидше, ніж у «північній».

«Випустити» холод можна і при закритих дверцятах, якщо ущільнювач неякісний.

Якщо в холодильнику встановлено не дуже низький температурний режим, то під час відкриття дверцят температура в камері швидко підніметься. Те саме стосується камер невеликих розмірів: чим менше камера, то швидше «вилетить» холодне повітря.

Насправді перевірено — що більше продуктів у морозилці, то більше вона протримає холод. Таке правило діє щодо холодильників.

Старий холодильник протримається менше 10 годин (за різними оцінками, 3-8 годин), тоді як новий може утримувати планку близько 12 годин. Те саме стосується і морозильних камер. Наведені вище показники дуже приблизні, оскільки техніка від різних виробників має свої нюанси.

Найпростіше, що можна зробити, якщо світло відключили на довгий термін — це приготувати продукти, що швидко псуються, такі як м'ясо і, особливо, рибу, тому що в сирому вигляді вони зіпсуються набагато швидше, ніж якщо ви їх піддасте термічній обробці.