В Донецкой области стартовала выплата компенсаций за беби-боксы

В Донецкой области стартовала выплата компенсаций за беби-боксы

Сколько получат роженицы?

Виплата грошової компенсації за неотримані «бебібокси» у Донецькій області розпочинається 6 липня.

«Проєкт «Пакунок малюка». Всі знають, наскільки великі були проблеми з цією ситуацією. Наразі вони вирішені за рахунок коштів обласного бюджету. Це близько 46 млн гривень. Можливість отримати грошову компенсацію будуть мати 14200 породіль», – сказав голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко на пресконференції 5 липня.

Розмір такої одноразової виплати складає 3250 гривень на кожну живонароджену з 01 вересня 2018 року по 31 грудня 2019 року дитину. За даними міністерства соціальної політики України, розмір компенсації відповідає середній вартості «пакунку малюка» протягом 2018-2019 років.

Очікується, що у 2020 році програма допомоги породіллям буде переглянута урядом та буде реалізована у іншій формі.

Нагадаємо, що у вересні 2018 року в Україні стартувала кампанія з видачі так званих бебібоксів (пакунків малюка) породіллям.

Донецька область не підписала угоду про виділення з обласного бюджету коштів на цю програму, оскільки мала до угоди обґрунтовані зауваження.

Поки тривало листування між ОДА і Мінсоцполітики України, породіллі двічі позивалися до суду. Відповідачем виступив департамент соціального захисту Донецької ОДА, який виграв усі суди.

Крім того, було розпочато кримінальне провадження щодо цього питання. Його результатом стало те, що вже новий склад міністерства визнав обґрунтованість зауважень Донецької ОДА.