В небе над Славянском сбили два вертолета 6 лет назад

Война продолжается...

Иллюстративное фото

Прес-служба Донецької ОДА повідомляє:

2 травня 2014 року гелікоптери МІ-24П (бортовий номер «40 жовтий» та «09 жовтий»), зі складу 16-ї окремої бригади армійської авіації ЗСУ, керували ними майор Р.В. Плоходько та майор С.С. Руденко, виконували бойове завдання по забезпеченню повітряного патрулювання у районі м. Слов’янськ.

Близько 3-ої години ранку, ракетами, випущеними терористами з переносного зенітно-ракетного комплексу, було збито гелікоптер «09 жовтий». Командир екіпажу Сергій Руденко дав можливість одному з членів екіпажу покинути гелікоптер і намагався врятувати ще одного. Гвинтокрил впав, і в ньому почали вибухати боєприпаси. Майор Сергій Руденко і старший лейтенант Ігор Гришин загинули, поранений капітан Євген Краснокутський був захоплений підрозділом російсько-терористичних військ (05 травня того ж року його було звільнено).

Гелікоптер «40 жовтий», під командуванням, Руслана Плоходька полетів на допомогу. Близько 04:40 він теж був збитий російськими найманцями з ПЗРК. Разом з командиром загинули члени екіпажу гвинтокрилу МІ-24П («40 жовтий») майор Олександр Сабада і капітан Микола Топчій.

20 травня, на аеродромі м. Броди Львівської області, відбулася жалобна церемонія прощання з військовими льотчиками та бортовими техніками.

За особисту мужність і героїзм, виявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цільності України, Указом Президента України від 20 червня 2014 року № 543/2014 орденом Богдана Хмельницького III ступеня посмертно нагороджено:

апітана Грішина Ігоря Івановича;

підполковника Сабаду Олександра Борисовича;

майора Топчія Миколу Миколайовича.

Указом Президента України від 02 серпня 2014 року № 631/2014 орденом Богдана Хмельницького І ступеня нагороджено:

майора Краснокутського Євгена Олексійовича;

підполковника Руденка Сергія Сергійовича (посмертно);

підполковника Плоходька Руслана Володимировича (посмертно).

Капітан Ігор Гришин народився у м. Слов’янськ, його загибель в небі рідного міста трагічно символічна.

21 травня 2016 року у Слов'янській загальноосвітній школі I—III ступенів № 13 відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої випускнику школи Ігорю Грішину.

22 серпня 2016 року в с. Карпівка, на місці загибелі військовослужбовців, було відкрито 2 пам’ятні хрести.