В Славянске хотят построить "Музей русско-украинской" войны

В Славянске хотят построить "Музей русско-украинской" войны

Где он может располагаться?

Пілотний проєкт «Музей російсько-української війни» може бути реалізований в одному з передмість міста Слов’янськ, де у 2014 році розгорнулись запеклі бої сил Антитерористичної операції проти незаконних збройних формувань. Про це під час громадських обговорень проєкту повідомила в.о. начальника управління культури та туризму Донецької ОДА Аліна Певна.

«Наразі ми пропонуємо для розміщення музею під відкритим небом декілька локацій – це гора Карачун та декілька локацій у селищі Семенівка поблизу Слов’янська. Ці місця дуже знакові і самі несуть в собі частинку історії. Наразі головне завдання – визначити таку ділянку, яка відповідатиме розмірам та інфраструктурою, достатньою для повноцінного функціонування об’єкту», – зазначила вона.

В.о. директора Донецького обласного краєзнавчого музею Катерина Філонова повідомила, що приблизна площа музею складатиме 2 Га, а реалізація проєкту проходитиме у три основні етапи – від глобального обговорення концепції музею та розробки землевпорядної документації до наповнення експозицій та повноцінного функціонування. Орієнтовний термін повної реалізації проєкту – 2022 рік.

«Сьогодні фактично було перше обговорення цього великого проєкту, така собі презентація його концепції. Після обговорень ми разом з експертами-музейниками оглянемо запропоновані локації та внесемо пропозиції. Ми також звертаємось до громадськості – направляйте листи до управління культури з пропозиціями щодо місця розташування музею, його концепції та ідеології. Розробка концепції має стати спільною справою обласної влади та громадянського суспільства», – заявила заступник голови Донецької ОДА Юлія Костюніна.

У першому громадському обговоренні проєкту «Музей російсько-української війни» окрім представників обласної влади взяли участь представники музеїв, громадських організацій керівництва ООС, ветерани та громадські активісти.