2 июля в Славянске пройдет масштабный фестиваль

Мероприятие будет разбито на несколько локаций

2 липня у Слов'янськ завітає фестиваль «З країни в Україну» – масштабний культурно-просвітницький захід. Історія, культура, освіта, наука та творчість – Україна, що об'єднує та надихає. Особливістю цьогорічного фестивалю буде спеціально адаптована до карантинних умов програма – децентралізовані локації та діджитал контент.

Загалом фестиваль охопить 7 міст області: Слов`янськ (2 липня), Краматорськ (3 липня), Бахмут (4 липня), Дружківка (9 липня), Добропілля (10 липня), Мирноград, (11 липня) та Маріуполь (14-15 – серпня).

У зв'язку з пандемією Covid-19 задля безпеки відвідувачів формат цьогорічного фестивалю було змінено та адаптовано значну частину програми в діджитал. Для цього був розроблений спеціальний сайт — http://zkvu.com.ua/, де буде розміщено відеоконтент та інші матеріали на основі програми. А програму фестивалю в містах децентралізовано з одного спільного простору на 5 окремих локацій – Центральний простір, Україна Сучасна, Україна Традиційна, Україна Змістовна та Україна Активна.

Також до організації долучилися місцеві команди кожного міста та придумали власні концепції локацій, які будуть представлені на фестивалі.

Команда Слов’янська готує дві локації, на яких будуть наступні активності: quiz time вікторина, створення муралу та арт-об'єкту, контест екстрим райдерів, та лавки з легендами міста.

У Краматорську громадські організації влаштують майстер-класи та активності, що дозволять містянам побачити результати їх роботи. Відвідувачі також зможуть доєднатися до створення державного символу, що буде символізувати об’єднання небайдужих людей заради кращого майбутнього країни.

В Дружківці локальні організатори торкнулися теми психологічного насильства в сім’ї. На їхній локації кожен гість зможе навчитися ідентифікувати прояви насильства та дізнатися, як від нього захиститися. Відвідувачі можуть взяти участь у форум театрі, виставці, зібрати з запропонованих зображень стрічку сімейних цінностей. Також будуть працювати психологи та представники організацій, що надають допомогу постраждалим від психологічного насилля.

Креативно підійшли до створення локації команда з Добропілля. Вони анонсували стрім-шоу «Радіо Добрік», де в режимі прямої трансляції ведучий буде спілкуватися з представниками бізнесу, які дадуть максимум прикладної інформації для заснування власної справи в умовах маленького містечка. Відвідувачі локації зможуть взяти участь у практичному майстер-класі "Як можна заробляти своїми руками", а також зіграти в настільну кооперативну стратегію. Там же можна буде взяти участь у майстер-класі від театральної студії «Дзеркало».

Активності на локації Мирнограда, будуть присвячені темі безпечного середовища міста та активній участі мирноградців у реалізації цих планів.

Команда організаторів фестивалю в Маріуполі переосмислила поняття «Ідеального міста» та присвятила цьому одну із локацій, але не обмежилася тільки цим. Тож на маріупольців чекає багато цікавого та унікального контенту.

Також в межах фестивалю реалізовано спецпроєкт «Натхнення Сходу». Для кожного з 11 міст фестивалю було обрано одного артиста або артистку-амбасадора. Разом з відомим українським режисером та кліпмейкером Віктором Придуваловим, артисти провели творчі дослідження та зняли відеокліпи на одну зі своїх пісень у відповідних містах.

До проєкту в Донецькій області були залучені: NESPROSTA, СКАЙ, Alex Silakov, MAZEPA, Сергій Асафатов, Аlyona Аlyona та HURTOM.

Прем'єри всіх кліпів можна буде побачити на локації Центральний простір в день проведення фестивалю.

«Перед командою організаторів цього року стояв один великий виклик – спланувати одинадцять масштабних подій в умовах динамічної та складнопрогнозованої ситуації з пандемією Covid-19. Водночас така ситуація дала можливість переосмислити саму форму фестивалю та змусила шукати нові актуальні та адаптивні рішення, глибше дослідити міста та локальну проблематику, більше взаємодіяти з місцевими громадянами. Це у свою чергу дало змогу побудувати зовсім інший підхід до створення якісного українського контенту», – коментує підготовку до фестивалів Денис Блощинський – голова правління Фундації та ідейник фестивалю.

«З країни в Україну» – це 8 років організації масштабних культурно-просвітницьких подій, 84 фестивалі, 54 міста, десятки тисяч учасників та понад 20 напрямів невпинної роботи з ключовою ідеєю – формування нової української ідентичності та якісних позитивних змін в Україні.