Тепло у квартирах та тиждень без обстрілів: як зараз живе прифронтовий Слов'янськ

Життя поступово відновлюється, у будинки готуються подати тепло

Уже більше тижня Слов'янськ на Донеччині живе без російських обстрілів. У місті пошкоджено та зруйновано 715 одиниць житла, але життя поступово відновлюється, у будинки готуються подати тепло.

Про це розповів голова Слов'янської міської воєнної адміністрації Вадим Лях в ефірі Апостроф TV.

"Більше тижня місто вже без обстрілів. Це добре і нехай так буде й надалі. На жаль, учора вночі обстріляли Краматорськ. Це говорить про те, що все ж таки це небезпечно в нашому регіоні, незважаючи на те, що маємо успіхи наших Збройних сил, і ворог зараз – найближча точка десь 50 кілометрів, але все ж таки обстріл ракетами С-300 триває в регіоні", – розповів він.

За словами Вадима Ляха, він відвідав звільнені від російських окупантів міста Лиман та Святогірськ – вони майже знищені.

"Дуже сумно дивитися на це, і розумієш, що ситуація, яка зараз у Слов'янську, незважаючи на обстріли, незважаючи на зруйноване житло, те, що у нас є, неможливо порівняти з тим, що зараз у деокупованих містах, як ворог просто зніс ці міста із землі", – розповів він.

Велика робота, яка була зроблена для того, щоб забезпечити газопостачання у Донецькій області, дала свої результати – зараз Слов'янськ уже готується до опалювального сезону з газом та теплом як у багатоповерхівках, так і у приватному секторі. До 3 листопада у приватних будинках у всіх буде газ, а далі за ситуацією запускатимуть у багатоповерхівки.

"І це дало поштовх, щоб люди поверталися додому. Але все ж таки хочу зупинити цей процес, звертаюся до своїх жителів, щоб вони не поспішали додому, тому що, перш за все, військова небезпека – я вже казав, що місто потрапляє під радіус дії ракет З-300, це майже 100 кілометрів, тож обстріли можуть початися, і по-друге – дуже важка зима, бо, незважаючи на те, що тепло з'явиться, ми розуміємо, що ворог обстрілює нашу енергетику, і зараз уже віялові відключення є. Якщо не буде електрики, то й тепла не буде, бо не буде можливості запустити котельні, і людей доведеться евакуювати", – пояснив Лях.

Голова Слов'янської ГВА додав, що у місті облаштують пункти обігріву, які розпочнуть роботу з 1 січня та зможуть прийняти до 4,5 тисяч мешканців. Це садки, школи, лікарні – деякі обладнані твердопаливними котлами та генераторами, щоб можна було їх опалювати, якщо не буде електрики. Є запас їжі, води, медикаментів, і всього необхідного для того, щоби там знаходилися люди, якщо в якомусь мікрорайоні зникне електрика чи опалення, і далі, щоб цих людей можна було евакуювати.

"У місті з 1 січня починають працювати п'ять соціальних їдалень, де жителі Слов'янська зможуть отримати гарячу їжу – це понад 600 людей ми зможемо нагодувати. І ми розуміємо, що нашу критичну інфраструктуру потрібно зробити автономною, і вже твердопаливні котельні котли стоять. Тобто готуємося до важкої зими. Також постачаємо нашим жителям дрова, палети", – розповів Вадим Лях.

Він додав, що за останніми підрахунками у Слов'янську знищено 715 (одиниць) житла – від повністю знищеного до вікон, дахів, які постраждали внаслідок бойових дій. Наразі основне завдання – зробити невеликі ремонти, накрити дахи, відремонтувати, щоб житло не руйнувалося далі.