У Слов'янську зафіксовано спалах сальмонельозу

Випадки захворювання підтвердились у дітей

У м.Слов’янськ зафіксовано спалах сальмонельозу – два лабораторно підтверджені випадки у дітей 1 та 6 років. За попередніми результатами епідеміологічного розслідування випадків захворювання фахівцями Слов’янської філії обласного центру контролю та профілактики хвороб встановлено, що діти вживали їжу, в склад якої входили напівфабрикати курячі, придбані в одному із супермаркетів міста. 

Нагадуємо, що сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи людини. Найважче протікає та характеризується високим ризиком летальності у дітей молодшого віку, людей похилого віку, ослаблених людей різними хронічними захворюваннями, осіб з вродженим чи набутим імунодефіцитом. 

Джерело інфікування: тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди, здорові бактеріоносії(при відсутності симптомів).

Шляхи передачі захворювання: 

  • внаслідок споживання заражених харчових продуктів тваринного походження(в основному яєць, м'яса, свійської птиці та молока);

  • через немиті овочі та фрукти;

  • передача інфекції від людини – людині фекально-оральним шляхом;

  • при контактах з інфікованими тваринами, включаючи свійських тварин(у інфікованих тварин ознаки хвороби не виявляються).

Симптоми хвороби з'являються від 6 годин до 3-х діб після поглинання збудника Salmonella. Найчастіше проявляються у вигляді підвищення температури до 39°С, гострого болю в животі, блювоти з залишками їжі, далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея, що призводить до зневоднення організму.

Профілактика захворювання сальмонельозом:

  • Не допускайте залітання мух в приміщення, де зберігаються харчові продукти чи відбувається прийом їжі.

  • Продукти сумнівної якості та з закінченим терміном придатності вживати категорично заборонено.

  • Не купуйте молочні, м’ясні та інші продукти харчування, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника чи без дотримання санітарних норм.

  • Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.

  • Суворо дотримуйтесь правил приготування їжі(використовуйте обробні дошки і ножі окремо для сирої та готової продукції), дотримуйтесь правил особистої гігієни при приготуванні їжі.

  • Вживайте продукти лише після термічної обробки.

  • Вживайте безпечну бутильовану чи охолоджену кипячену воду.

  • Сирі овочі та фрукти обов’язково мийте, а краще обдавайте їх окропом.

  • Яйця водоплаваючої птиці(качині, гусині) вживайте тільки в стравах, що підлягають достатній термічній обробці.

Якщо відзначається поява хоча б одного з симптомів інфекції або існує підозра на сальмонельоз, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря!

КЗ «Інформаційно-аналітичний

центр медичної статистики

та бухгалтерського обліку

м. Слов’янська»