Як під Слов'янськом влаштували свято

10 березня у маленькому селі Селезнівка відбулося велике свято

День видався чудовим – і в природі, і в оперативній обстановці. Прокинулося весняне сонце (а прогнозували дощ) і жодних «бахів» зранку не було. 10 березня у маленькому селі Селезнівка (передмістя Слов'янська) відбулося велике свято. Перший із початку війни. З музикою, самоваром та подарунками. Привід був добрий: ініціативна група «Новий імпульс» – разом із Селезнівкою» вручала мешканцям села генератор, електричну зарядну станцію та електровелосипед. Це обладнання було закуплено в рамках грантової програми «Інтегрована гуманітарна відповідь в умовах війни та повоєнного відновлення» завдяки ГО «Наша допомога», МБФ «Альянс громадського здоров'я» та фінансуванню організацією Christian Aid.

Генератор та зарядна станція для Селезнівки – особливо цінний подарунок: бувало, що громада без світла сиділа тижнями. Згадують, як нещодавно до села приїжджали довгоочікувані лікарі: прийом закінчився ледве, встигнувши початися – світло вирубалося.

Обладнання перебуватиме у нещодавно відремонтованому (після 2014 року) Клубі – нинішньому неофіційному пункті незламності села. Туди можна було швидко завести подарунки, вручити старості документи і поїхати. Війна не до церемоній. Але... Але як же люди (особливо діти!) скучили на свята... Як втомився народ від довгої напруги, від страху за сім'ї, дітей. (Чому не їдуть – інша, болісна тема)

– У місті дітлахів хоч якось розважають, балують. А наші сидять уже рік невилазно. Давайте їх трохи порадуємо, – запропонували представники ініціативної групи. Давайте! І в рамках цієї програми вирішили зробити одразу два свята.

Перший назвали так: «Зустрічаємо весну перемоги разом!» Запросили сусідських дітлахів з мікрорайону Східний, накрили столи, дарували дітям подарунки – солодощі, канцелярію, іграшки, гумові чобітки. Під час свята спалили опудало зими – воно символізувало у нас цю страшну війну. А потім оголосили сценарій наступного свята та конкурс малюнку «Про що мріє моя мама». Плануємо провести пізнавально-розважальну програму з аніматорами, подарунками, призами переможцям конкурсу (а переможуть, як ми вважаємо, усі учасники). Гуляємо! Назло війні, назло нудьги, назло всім прогнозам. Причому, не лише у Селезнівці. Наступна поїздка – до Сидорового.

Підтримати нас у такому настрої вирішили ті, хто завжди охоче відгукувався на наші витівки. Дізнавшись про підготовку сільських свят свій внесок наші друзі – Тетяна Завойська (Рівне), Тетяна Калацей (Київ), Марина Холявка (Слов'янськ), Вікторія Садикова(Слов'янськ), Володимир Іваницький (Ірпінь), Ярослав Котляров(Слов'янськ).

З такою командою однодумців, з такими друзями, як «Наша допомога» (і їхні партнери), ми зможемо багато чого! А багато в наш час – це усмішки на втомлених обличчях дорослих, це сміх зажурених наших дітей. Це спільна молитва та спільна надія на світ.

Ініціативна група «Новий імпульс»