Под Святогорском обнаружили опасность, которая уничтожает сосны

Подробности

Декілька останніх років багато розмов ведеться про небезпеку, яку уявляють для соснових насаджень стовбурові комахи з родини Короїдів. Повідомляється на сторінці НПП "Святі гори" у Фейсбук.

За даними нашого поточного лісопатологічного обстеження соснові насадження національного природного парку "Святі гори" на Донеччині атакують представники родини Вусачів. Локалізація личинок відмічена по всьому стовбуру – від комлевої частини (майже у грунті) до зони тонкої кори верхівки крони.

Протягом останніх років проводили вибіркові санітарні рубки у насадженнях Святогірського ПНДВ, чим знизили високу чисельність на той час верхівкового та шестизубчатого Короїдів. Але, дерева постійно підведені зовнішні факторам ослаблення і на зміну цим двом видам прийшли соснові лубоїди, златки та вусачі. Саме останні переважають за чисельністю.

Соснові насадження Теплінського ПНДВ належать до заповідної зони, тому ніяких санітарно-оздоровчих заходів в них не проводилось. Унікальність цих ділянок полягає в тому, що сосна зростає на мілових крутосхильних горах, що унеможливлює доступ транспорта та людини. Лісопатологічне обстеження ми проводили за допомогою квадрокоптера. Всихання на сьогодні має груповий та куртинний характер. Згодом, сосна всохне, впаде і буде надалі приносити користь природі у вигляді збагачення біорізноманіття. Вже зараз ми бачимо добре природне поновлення, внаслідок якого соснові дерева замінюються на листяні.