Разлив Северского Донца в Святогорске: официальный комментарий

Разлив Северского Донца в Святогорске: официальный комментарий

Есть ли угроза?

В соцмережах почали викладати фотографії, де видно, що річка Сіверський Донець у Святогірську вийшла зі своїх берегів. Але директор парку “Святі гори” запевняє: причин хвилюватись немає, адже це щорічне штучне скидання води з греблі.

Про це в коментарі Вільному радіо розповів директор Національного природного парку “Святі Гори” Сергій Приймачук.

За його словами, цьогорічний розлив Дінця не досягає рівня підтоплення минулих років.

“Трошки піднявся Донець, ну то й що? Нічого і нікого не підтопляє, жодної житлової оселі, жодного закладу. В минули роки, до 1996 року, природні розливи були аж до виконкому, там, де поліція була, дорогу заливало. На вісім метрів піднімалась вода, робили тоді спеціальні заміри. А зараз навіть на набережній води немає”, — стверджує Сергій Приймачук.

Ось як зараз виглядає Сіверський Донець у Святогірську:

Фахівець запевняє: вода вийшла тільки під мостом максимум на 15-20 метрів уздовж нього, де і зробили це фото. Цей розлив не перевищив норму.

Зі слів директора парку “Святі гори”, починати хвилюватися варто буде, якщо води стане в п’ять разів більше.

Причина розливу — не природна, пояснює Приймачук. Вихід з берегів стався через те, що під час весняного паводку на Осколі з греблі скидають воду. Коли гребля переповнюється, воду потроху скидають. Це роблять кожної весни.

“Для річки, риби, флори, фауни це дуже корисно, через це наповнення відбувається очищення. Загалом на набережній води немає. А те, що трошки під мостом вода вийшла, так по цьому асфальту можна без проблем проїхати на велосипеді. Єдине, що дійсно підтопило, так це в селі Сидорове залило луг, але його завжди заливає, до будинків там вода не доходить”, — додає Сергій Приймачук.