Донеччани_державотворці: Ігор Александров

Донеччани_державотворці: Ігор Александров

Пам'ять про журналіста зі Слов'янська жива!

У цьому році 28 липня Україна вперше відзначатиме День Державності.

З цієї нагоди Донецька обласна державна адміністрація започаткувала онлайновий проєкт #Донеччани_державотворці. Розповідаємо про слов'янців минулого та сьогодення, які зробили значний вклад у розбудову та розвиток української державності, боротьбу за незалежність і суверенітет України.

Ігор Александров (1956-2001) – журналіст, генеральний директор та засновник телерадіокомпанії «ТОР».

Організацією телебачення в Слов’янську Ігор Александров займався на початку 1990 років. Він створив і очолив ІРТК «ТОР» – один із перших незалежних телеканалів України. Компанія «ТОР» мала 24 власні програми та вела передачі на більшу частину Донецької і частину Дніпропетровської, Луганської та Харківської областей. 

Ігор Александров був ведучим авторської програми «Без ретуши», де розкривав гострі соціальні питання та питання, пов’язані з корупцією органів влади та боротьбою проти організованої злочинності. 

3 липня 2001 року журналіста було жорстоко побито, а за чотири дні від отриманих травм він помер. 

7 липня 2006 року Апеляційний суд Луганської області визнав, що причиною вбивства Александрова була його професійна діяльність по викриттю організованого злочинного угруповання. 

Ім’я Ігоря Александрова викарбуване на дошці «Пам’яті журналістів, що віддали життя за правду», яка знаходиться у Києві на будинку Спілки журналістів України, а також в Меморіалі Журналістів в Музеї журналістики та новин у Вашингтоні, США. 

У 2016 році Указом Президента Ігор Александров був посмертно нагороджений Орденом Свободи.

У 2020 році Слов’янська міська рада присвоїла Ігорю Александрову звання Почесного громадянина Слов’янська. На його честь названа вулиця в одному з мікрорайонів міста.