Перші результати обов'язкової евакуації із Донецької області

Перші результати обов'язкової евакуації із Донецької області

У перший день евакуації вдалося вивезти 133 особи, з них 34 дитини

Сьогодні стартувала обов'язкова евакуація із Донецької області. Віце-прем'єр – голова Мінреінтеграції Ірина Верещук повідомила виданню «Страна», що в перший день евакуації вдалося вивезти 133 особи, з них 34 дитини.

«Здебільшого це були люди маломобільні, похилого віку, а також жінки з дітьми, які боялися спати через обстріли. Багато хто виїхав зі своїми домашніми улюбленцями. Приїхали з Краматорська, Слов'янська, Покровська, а також було кілька людей із Сєвєродонецька, адже обов'язкова евакуація із Донецької області не зупиняє евакуацію для Луганської області. Спецпоїзд довіз їх до першої локації – Кропивницького, Кіровоградської області. Механізм запрацював і він працює добре. Дякую місцевій владі, яка підготувала місця для переселенців, ДСНС, «Укрзалізницю»», – Ірина Верещук.

Вона пояснила, що обов'язкова евакуація з Донецької області, оголошена урядом за зверненням місцевої влади, передбачає, що держава бере на себе повну відповідальність за перевезення людей та їхнє подальше забезпечення. Це безкоштовне транспортування до місця евакуації, розселення, соціальні виплати, продуктові набори, гігієнічні засоби та допомога у працевлаштуванні на новому місці.

Як уточнила Верещук, переселенців із Донецької області розселятимуть у центральних регіонах України.

Ми шукали не перенаселені регіони – Полтавська, Кіровоградська, Хмельницька, Вінницька область. Переселенців будуть розселяти туди і надавати можливості щодо створення робочих місць, соціальної підтримки. Школи та дитячі садки для дітей, робота для дорослих. У кожному місці компактного проживання переселенців працюватимуть психологи. Сьогодні на Донеччині перебуває 52 тисячі дітей, наше завдання – постаратися всіх їх вивезти, діти – наш пріоритет», – розповіла Ірина Верещук.

Ірина Верещук повідомила, що евакуацію хоч і оголошено обов'язковою, проте вона не примусова. Ті, хто не хоче виїжджати із Донецької області, підписують відповідну заяву, де відмовляються від евакуації.

«Якщо людина відмовляється виїжджати (а вона може відмовитися, адже ми демократична держава), вона має підписати письмову форму відмови, де сказано, що вона відмовляється евакуюватися і сама несе персональну відповідальність за свою відмову. Держава запропонувала допомогу, а якщо людина не хоче, вона бере відповідальність за можливі небажані наслідки на себе. Якщо людина хоче евакуюватися, ми всім допомагаємо виїхати», – уточнила Верещук, додавши, що поки що немає даних про кількість тих людей, які відмовляються евакуюватися.

Загалом планується евакуювати з Донецької області 200 тисяч людей.