Росія може розвести «референдуми» у різних регіонах України

Але тільки не на Донбасі — це сприйматимуть як удар по іміджу Кремля

Через неможливість захопити повністю Донецьку область та труднощі, які зазнає російська армія на півдні України, у Росії вирішили провести так звані «референдуми» щодо приєднання захоплених українських територій у різні дати, пише ZN.UA.

«Ув'язнувши у війні, не маючи сил для захоплення підконтрольних Києву частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, Москва тепер змінила підхід до проведення «референдумів», зробивши ставку на асинхронізацію «голосування», – зазначає він.

Наприклад, у Кремлі обговорюють варіант «голосування» у захоплених районах Херсонської та Запорізької областей у День народної єдності РФ – 4 листопада.

А на території «ДНР» та «ЛНР» «референдум» хочуть провести все ж таки 14 вересня. Проте з огляду на ту завзятість, з якою наші солдати обороняють Піски, Слов'янськ, Бахмут та інші міста та села, реалізація плану зі звільнення Донецької області навряд чи можлива до 15 вересня.

«У такій ситуації проводити «референдум» 14 вересня на Луганщині та на частині Донецької або лише в одній «ЛНР» означає удар по іміджу Кремля, оскільки це продемонструє його слабкість, нездатність досягти заявлених цілей. Тому хоча джерела DT.UA і обмовляються, що все може статися, але сумніваються у тому, що у «ДНР» та «ЛНР» голосування буде проведено у середині вересня», – пише Кравченко.

Він зазначає, що за песимістичним сценарієм у Кремлі розраховують, що до пізньої осені все ж таки зможуть цілком захопити Донецьку область та провести «референдуми» на окупованих українських територіях у листопаді, або навіть разом із Білоруссю 30 грудня. Але в Білорусі ще не вирішено проблему Олександра Лукашенка, який чинить опір входу країни до складу РФ і цей сценарій виглядає вкрай малоймовірним

Зазначимо, що раніше у Генштабі ЗСУ повідомили, що Володимир Путін наказав повністю захопити Донецьку область до 15 вересня, щоб встигнути провести так званий референдум про «приєднання Донбасу до РФ».