Як повертається до життя звільнений Святогірськ

Як повертається до життя звільнений Святогірськ

Сюжет зі звільненого Святогірська

Фото з архіву Карачуна

Звільнений від російських окупантів Святогірськ, який називали “донецькою Швейцарією”, поступово відновлюється, повідомляє кореспондент FREEДОМ Альона Грамова.

Святогірськ до повномасштабного вторгнення РФ в Україну був популярною курортною зоною. Після масованих атак армії РФ усі бази відпочинку тут зруйновано.

Район залізничної станції звільненого Святогірська тепер більше нагадує кладовище спаленої і розбитої військової російської техніки. Цілі колони, десятки бойових й артилерійських машин іржавіють у розбитому приватному секторі.

Перші бої за місто пройшли тут на початку червня. Росіяни окупували лише частину Святогірська і до контрнаступу української армії так і не змогли зайняти його повністю. За три місяці ЗСУ витіснили противника в лиманському напрямку, і місто почало повертатися до життя.

Понад місяць гуманітарна організація World Central Kitchen годує місцевих гарячими обідами. Їжу готують на буржуйках, оскільки тут щойно почалися роботи з відновлення енергопостачання.

“Ми годуємо людей гарячими стравами — це супи, борщі, кава, чай і сендвічі. У нас усе добре, люди нас люблять… До нас у центр приходять близько 300 осіб, а далі 200 або більше ми відвозимо у віддалені місця міста”, — розповідає волонтерка Катерина.

Волонтери, які працюють на кухні, самі зі Святогірська та найближчих селищ. Багато з них також залишилися без житла. Загалом у місті зруйновано або пошкоджено близько 80 % інфраструктури. Після деокупації Святогірськ став одним із перших міст, де облаштували “Пункт незламності”. Тут є запаси питної води, продуктів, дров і медикаментів.

Перезимувати в деокупованому місті вирішили понад 500 мирних жителів. Для них крім “Пункта незламності” обладнають і пункти обігріву. У Святогірську поки що немає можливості відновити газопостачання — через перебитий російськими снарядами газопровід. Електрику планують відновити до кінця року.