Донецкий губернатор Кириленко отчитался по ситуации в Святогорске

Пасхальный конфликт в Святогорской лавре не так страшен, как могло показаться...

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко повідомляє:

- На селекторній нараді за участю голів облдержадміністрацій, яку за дорученням Володимира Зеленського провів керівник Офісу президента Андрій Єрмак, доповів про ситуацію в області. Зокрема, про події в Святогірській Свято-Успенській лаврі, на які поліція відреагувала відповідно до законодавства, порушивши кримінальне провадження.

Зазначив, що у великодню ніч там зібралося до 350 осіб. Це священнослужителі, внутрішньо переміщені особи з окупованих територій, які мешкають на території лаври, а також місцеві парафіяни, які постійно відвідують богослужіння.

Доповів керівнику Офісу президента, що згідно з наказом командувача ООС, в’їзди / виїзди з Донецької області закриті з 28 березня. Відповідно до наказу, на територію області пропускають лише осіб, які мають постійну реєстрацію на Донеччині, а також тих, хто забезпечує життєдіяльність області. Відповідно, і виїхати за межі області без вагомих причин і крайньої потреби, неможливо.

Правоохоронці встановлюють усіх осіб, які перебували в лаврі під час богослужіння, щоб не допустити їхнього виїзду з регіону. 

Фактично, люди, які взяли участь у богослужінні, вже перебувають в ізоляції в межах певної території (оскільки, як я вже зазначав, переважна більшість з них проживає на території лаври). За потреби, у разі зміни ситуації чи погіршення стану їхнього здоров’я, вони будуть переміщені до установи, яка визначена як місце обсервації, та отримуватимуть необхідну медичну допомогу. Зараз вирішуємо питання організації тестування учасників богослужіння. 

Повідомив керівнику Офісу президента й про те, що особи, які минулого тижня були звільнені з тимчасово окупованих територій, уже пройшли ПЛР-тестування на виявлення коронавірусу. Усі результати – негативні. Тим не менше, люди продовжують обсервацію із забезпеченням відповідної охорони. Після завершення 14-денного терміну обсервації, їм повторно будуть зроблені ПЛР-тести.