- Категория
- Новости Славянска
- Дата публикации
В Славянске зафиксирована вспышка сальмонеллёза
 
            
        У м.Слов’янськ зафіксовано спалах сальмонельозу – два лабораторно підтверджені випадки у дітей 1 та 6 років. За попередніми результатами епідеміологічного розслідування випадків захворювання фахівцями Слов’янської філії обласного центру контролю та профілактики хвороб встановлено, що діти вживали їжу, в склад якої входили напівфабрикати курячі, придбані в одному із супермаркетів міста.
Нагадуємо, що сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи людини. Найважче протікає та характеризується високим ризиком летальності у дітей молодшого віку, людей похилого віку, ослаблених людей різними хронічними захворюваннями, осіб з вродженим чи набутим імунодефіцитом.
Джерело інфікування: тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди, здорові бактеріоносії(при відсутності симптомів).
Шляхи передачі захворювання:
- внаслідок споживання заражених харчових продуктів тваринного походження(в основному яєць, м'яса, свійської птиці та молока); 
- через немиті овочі та фрукти; 
- передача інфекції від людини – людині фекально-оральним шляхом; 
- при контактах з інфікованими тваринами, включаючи свійських тварин(у інфікованих тварин ознаки хвороби не виявляються). 
Симптоми хвороби з'являються від 6 годин до 3-х діб після поглинання збудника Salmonella. Найчастіше проявляються у вигляді підвищення температури до 39°С, гострого болю в животі, блювоти з залишками їжі, далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея, що призводить до зневоднення організму.
Профілактика захворювання сальмонельозом:
- Не допускайте залітання мух в приміщення, де зберігаються харчові продукти чи відбувається прийом їжі. 
- Продукти сумнівної якості та з закінченим терміном придатності вживати категорично заборонено. 
- Не купуйте молочні, м’ясні та інші продукти харчування, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника чи без дотримання санітарних норм. 
- Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі. 
- Суворо дотримуйтесь правил приготування їжі(використовуйте обробні дошки і ножі окремо для сирої та готової продукції), дотримуйтесь правил особистої гігієни при приготуванні їжі. 
- Вживайте продукти лише після термічної обробки. 
- Вживайте безпечну бутильовану чи охолоджену кипячену воду. 
- Сирі овочі та фрукти обов’язково мийте, а краще обдавайте їх окропом. 
- Яйця водоплаваючої птиці(качині, гусині) вживайте тільки в стравах, що підлягають достатній термічній обробці. 
Якщо відзначається поява хоча б одного з симптомів інфекції або існує підозра на сальмонельоз, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря!
КЗ «Інформаційно-аналітичний
центр медичної статистики
та бухгалтерського обліку
м. Слов’янська»
 
                             
         
         
         
         
         
         
         
         
        