Сколько нужно будет заплатить за попытку стать мэром Славянска

Сколько нужно будет заплатить за попытку стать мэром Славянска

Залог вырос!

Виборчий кодекс, підписаний у грудні Володимиром Зеленським, разом зі зміною виборчої системи регулює і цілу низку інших питань, зокрема щодо застав кандидатів та партій на виборах всіх рівнів. Якщо суттєвих змін у розмірах застав кандидатів у президенти та до парламенту не відбулося, то заставу у місцеві ради підняли майже в 40 разів у порівнянні із місцевою кампанією 2015 року. Джерело – ЧЕСНО.

 Чому так сталося?

На таке зростання вплинуло одразу два чинники:

- зміна формули розрахунку, яка збільшує розмір застави рівно у 10 разів (4 мінімальні заробітні плати на кожні 10 тисяч виборців; попередня формула цю ж кількість зарплат на кожні 100 тисяч виборців);

- з 2015 року мінімальна заробітна плата у гривневому еквіваленті зросла в 4 рази.

Така формула є актуальною для:

- кандидатів у міські голови в облцентрах та містах із кількістю виборців від 90 тисяч і більше;

- для партій, які реєструватимуть свої списки до обласних рад, міських рад у облцентрах (у т.ч. столиці) й містах із кількістю виборців від 90 тисяч і більше.

У теорії грошова застава є своєрідним підтвердженням серйозності намірів учасників виборчого процесу. Крім цього, це превентивний механізм, який має зменшити вплив на вибори технічних кандидатів, яких реєструють, щоб “відтягнути” голоси чи взяти участь у розподілі місць у виборчих комісіях.

Що стосується міст Донбасу, то кандидатам у мери Маріуполя треба буде сплатити близько 586 тисяч гривень, кандидатам в очільники Краматорська — 264 тис. грн .

Кандидату у мери Слов'янська треба буде сплатити близько 180 тисяч гривень.