Славянский супергерой на страже чистого воздуха. Как подростки на востоке Украины заботятся об экологии

Славянский супергерой на страже чистого воздуха. Как подростки на востоке Украины заботятся об экологии

Хорошая история!

Хоча 15-річний Андрій Киркач зі Слов'янська не надто захоплюється коміксами, з довгим чорним брезентом за плечем під час роботи над своїм проектом він виглядає як супергерой у плащі. Як у будь-якого доброго героя, у Андрія є своя команда і важлива місія – зробити повітря в рідному місті чистішим.

«Наш проект потрібен, щоб дати людям альтернативу. Щоб зробити повітря в Слов'янську чистішим», – каже Андрій, який в минулому році зі своїми друзями став переможцем проекту UPSHIFT від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Уряду Японії.

Команда з трьох друзів з простою і екологічною назвою «Листя» вирішила переробляти опале листя в місті природним шляхом – компостуючи їх у земляних ямах за допомогою черв'яків. На виході хлопці панірують отримати не тільки добрива на продаж, але, головне, – чисте повітря в своєму місті.

«Замість того, щоб спалювати листя і забруднювати повітря, люди можуть їх віддавати нам. А ми будемо їх компостувати у своїх контейнерах. І робити з них добриво», – каже кароокий старшокласник з широкою посмішкою.

Екологічний патруль

Після перемоги в проекті, Андрій і його команда отримали від ЮНІСЕФ та уряду Японії фінансування у розмірі 50 тис грн. На ці гроші школярі змогли побудувати з нуля корисний проект, який в майбутньому зможе стати їх першим заробітком.

Ідея проекту народилася у Андрія легко. Хлопець бореться за право дихати чистим повітрям з дитинства. «Я алергік. Від диму бувають набряки гортані, сльозяться очі», – Андрій пояснює свою особисту зацікавленість в чистому повітрі.

Але проблему їдкого диму хлопець вважає загальноміською, а не тільки персональною. Незважаючи на те, що спалювання палого листя в межах міста заборонено законом, люди в Слов'янську продовжують щоосені запалювати вогнища, створюючи проблеми оточуючим.

«Восени дим заповнює місто. У сезон у нас смог стоїть над дорогами, навіть аварії були. У багатоповерхових будинках люди не можуть відкрити вікна, коли цей дим йде з приватного сектору. Плюс це погано впливає на людей похилого віку і дітей», – розповідає старшокласник, який відповідально ставиться у своєму звичайному житті також і до сортування сміття, і до використання пластику.

Андрій, його брат і кілька їхніх друзів щоосені влаштовують в місті патрулювання. Хлопці ходять по приватному сектору, розповідаючи про заборону на спалювання листя і про альтернативи його переробки.

«Зараз в нашому місті молодь починає цікавитися проблемами екології та приймати в цьому активну участь. У нас є волонтери, які нам допомагають поширювати інформацію», – каже хлопчик, показуючи листівку, яку він створив у рамках проекту. «Дихай киснем» каже заголовок на блакитному тлі.

Змінити місто на краще

Робота над проектом стала невід'ємною частиною життя Андрія поряд зі школою і тренуваннями з баскетболу.

У підвалі гаража своїх батьків поруч зі стелажами з затишними рядами консервованого варення він зберігає безліч білих мішків. У мішках – брикети сіна, де до весни сплять майже 30 кг черв'яків.

«У мене тут голландські і каліфорнійські хробаки. Каліфорнійські виявилися більш активними. Вони швидше перероблюють листя. Періодично я їх годую», – захоплено розповідає хлопчик, фасуючи корм для хробаків – перетерті в порошок злаки.

Після того як черв'яки в підвалі нагодовані, Андрій на автобусі їде за місто в дачний кооператив. Тут хлопець з друзями в довгострокову оренду взяв невелику ділянку землі. На ділянці в декількох глибоких земляних ямах, накритих чорним брезентом, вже перероблюється пале листя.

«У процесі переробки листя ми отримуємо гумус і черв'яків. Гумус – це компост, їм можна удобрювати поля. За ціною він буде дешевше, ніж хімічні добрива. А черв'яків можна продавати рибалкам. Є перспектива монетизації проекту», – каже Андрій, піднімаючи довгий чорний брезент, яким накриті ями з компостом.

Хлопчика завжди хвилювали проблеми екології і йому завжди хотілося змінювати своє місто на краще. Участь в UPSHIFT зробила особисту боротьбу Андрія і його друзів за чисте повітря більш усвідомленою і ефективною.

«Напевно, це пов'язано з моїм вихованням. Батьки мене завжди вчили, що не можна кидати сміття на вулиці. Коли я бачив, що люди викидають сміття на вулиці, мені ставало не по собі. Мені це хочеться виправити. Хочеться змінити наше місто на краще», – посміхається Андрій, який вже навесні збирається придумати свій бренд екологічних добрив і зайнятися його рекламою в соціальних мережах.