Алея Слави у Слов'янську: подробиці від Вадима Ляха

Де ховатимуть загиблих воїнів

Начальник Слов'янської ВА Вадим Лях повідомляє

– Тема облаштування майбутньої Алеї Слави викликала серед слов'янців бурхливе обговорення. Коментарів достатньо і у фб, і телеграм-каналах.

Тож зупинюся на ній докладніше.

Йдеться не про облаштування нового цвинтаря, ми закладаємо Алею Слави із можливістю поховання на ній наших героїв. У цьому питанні ми вже не новатори – пішли за прикладом багатьох інших міст.

Можливо, для когось каменем спотикання стало формулювання «на бульварі Героїв Крут». Але йдеться не про центральну пішохідну доріжку. Назва бульвару поширюється і по обидва боки вздовж автомагістралі.

Алею плануємо облаштувати на пустирі праворуч, якщо підніматися на мкр-н Лісовий, навпроти АЗС. Це буде місце пам'яті, невеликий упорядкований майданчик розміром 30х50 м. З доріжками, плитами, лавочками, ліхтарями, клумбами, парковкою.

Щодо обеліска, яким йому бути – вирішать жителі міста. Варіант відповіді «відкласти створення обеліску до Перемоги» – в опитуванні також буде передбачено.

Чому саме це місце?

Комісія, куди увійшли представники управління архітектури, ЖКГ, відділів екології, земельних ресурсів, юристи, оглянула багато ділянок. При виборі місця для увічнення пам'яті загиблих воїнів комісія враховувала висловлені раніше думки городян та норми чинного містобудівного законодавства.

Місце на бульварі Героїв Крут визнано найбільш відповідним за низкою об'єктивних критеріїв.

Це бульвар, що саме собою передбачає можливість на ньому пішохідних прогулянок. Позначена територія розташовується одночасно і в достатній відстані від житлової забудови, і в той же час це не околиця.

Символічною є і назва бульвару. Герої Крут – такі ж Герої України, як і ті, хто гине за неї сьогодні, здобувши перемогу у російсько-українській війні.

Віддаючи данину пам'яті, пошани, визнання та подяки героям, які віддали своє життя за нашу країну та місто, ми одночасно й зміцнюємо фундамент для правильного виховання наших дітей.