Як жителі Слов'янська отримуватимуть компенсації за постраждале житло

Начальник Слов'янської ВА Вадим Лях розповів, як мешканці Слов'янська отримуватимуть компенсації за житло, що постраждало

Вадим Лях розповів, як у Слов’янській громаді працюватиме програма «єВідновлення»

Під такою назвою в Україні запустили державну програму виплати компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло. Громадяни, чиї домівки постраждали через бойові дії, можуть подати заяву в застосунку «Дія» (а згодом – і через ЦНАП будь-якого населеного пункту України) та отримати кошти на ремонт.

З цього приводу у слов’янців виникло чимало запитань. З ними вони звертаються як на гарячу лінію міської військової адміністрації, так і особисто до начальника МВА Вадима Ляха.

«Можу сказати, що у нас уже протягом місяця проходить навчання співробітників військової адміністрації з цього питання. Йдуть консультації з Кабінетом Міністрів, обласною держадміністрацією та іншими органами влади, які будуть задіяні у процесі, – розповів очільник Слов’янської громади. – Не треба хвилюватися. Програма запрацює. Зараз є суто технічні питання. Ми готуємося, готуємо комісії для виїзду на місце події».

За його словами, на даному етапі розглядається тільки пошкоджене житло, яке можна відновити.

Отримавши заявку, комісія в порядку черги виїде за адресою, маючи так званий чек-лист, де державою зазначені всі розцінки – наприклад, вартість квадратного метру даху, вікна, стіни тощо. Комісія заповнить чек-лист, і далі він з автоматично підрахованою сумою виплати «підтягнеться» до електронного реєстру. На його основі держава нарахує компенсацію.

«Тільки після цього можна починати чекати на її виплату. Виплати будуть йти теж у порядку черги: спочатку гроші отримають визначені Кабміном пільгові категорії, – зазначив Вадим Лях. – Так що готуємося до старту державної програми і зайвий раз не турбуємося».