В Славянске проверили условия в областной психиатрической больнице

В Славянске проверили условия в областной психиатрической больнице

Что удалось выяснить?

Регіональні представники Уповноваженого ВРУ з прав людини у Донецькій та Луганській областях Юлія Башкірова, Максим Якимець та громадський монітор Катерина Решодько здійснили позаплановий моніторингового візиту до комунального закладу охорони здоров’я «Обласна клінічна психіатрична лікарня» м. Слов’янськ.

Психіатрична лікарня складається з п’яти відділень. Жіночого, чоловічого, змішаних станів, психо-туберкульозного та дитячого.

Об’єктами моніторингу стали три відділення: жіноче, чоловіче та змішаних станів.

Під час проведення моніторингового візиту було виявлено ряд недоліків, а саме, виявлено лікарські препарати, термін придатності яких закінчився. Шухляди, в яких зберігаються ліки, незамкнені і знаходяться у доступному для усіх місці.

Майданчик для прогулянок у відділенні №1 більше нагадує металеву клітку. Крім того на усіх прогулянкових майданчиках відсутнє асфальтне покриття і незважаючи на те, що стоять лавки, сидіти на них неможливо. Відсутні навіси, де можна було б сховатись від дощу. Немає пандусів, що свідчить про те, що особи, які пересуваються за допомогою візків, не виходять на прогулянки.

Пацієнти чоловічого відділення також не виводять на прогулянки, незважаючи на існуючий відповідний графік.

Відомості про лікарські призначення у день візиту були заповнені лише на 30 відсотків.

У одному з відділень нараховувалось більше осіб, ніж ліжок. Але де перебували ці особи встановити було неможливо.

У всіх відділеннях відсутній доступ до питної води. В чоловічому відділенні в туалетній кімнаті дуже холодно. Крім того відчинене вікно. В усіх відділеннях плани індивідуальної реабілітації заповнені лише тією датою, коли особа прибуває до установи.

Докладний звіт з результатами перевірки та рекомендаціями буде спрямовано на адресу Донецької облдержадміністрації, департаменту охорони здоров’я, Прокуратури Донецької області.