В Славянске предлагают ввести дизайн-код города

В Славянске предлагают ввести дизайн-код города

Поддерживаете такую идею?

Сегодня в Славянске, как и во многих других украинских городах, архитектурный облик пестрит разнобойными рекламно-информационными материалами. Чтобы свести на нет эту проблему, небезразличные горожане предлагают внедрить уже известный механизм противодействия рекламному засилью.

Так, на днях на сайте Славянского городского совета была зарегистрирована электронная петиция. Её автор предлагает ввести единые требования и правила размещения вывесок и рекламных баннеров на фасадах домов.

Подписать петицию можно по ссылке.

Ниже публикуем текст петиции:

Дизайн-код міста – звід правил і рекомендацій щодо оформлення вивісок та зовнішньої реклами, фасадів будівель і прилеглої до них території. Він закликає власників і орендарів установ дотримуватися єдиного оформлення назв, інформаційних табличок і вітрин закладів, розташованих на фасадах будівель, на яких поширюється дизайн-код.

Найчастіше впроваджувати дизайн-код починають з вивісок і реклами, якими зазвичай хаотично завішані навіть історичні і безсумнівно цінні будівлі в українських містах. Досить просто очистити фасади від візуального шуму і привести вивіски до спільного знаменника, і відразу кинеться в очі, як покращилася міське середовище.

Важлива риса будь-якого дизайн-коду – наочність. Документ повинен містити велику кількість схем і зображень, які дохідливо ілюструють суть правил. Тоді міській владі і підприємцям, якому якраз і доведеться міняти вивіски, буде простіше зорієнтуватися в змінах.

Чому це важливо?

Через візуального шуму люди перестають усвідомлювати цінність міста. Архітектурна цінність забудови втрачається, очі людини не відпочивають, і в результаті жителі міста перестають гуляти по вулицях і проводять дозвілля в торгових центрах. Правильний дизайн-код повертає культуру прогулянок.

Через відтік пішоходів з візуально перевантажених вулиць скорочується відвідуваність кафе і ресторанів. Люди більше не сприймають вулицю як місце відпочинку. Деградація міського середовища призводить до того, що страждають і городяни, і малий бізнес.