Вето на отставку ТОП-чиновника в Славянске: опубликован документ

Вето на отставку ТОП-чиновника в Славянске: опубликован документ

Какие причины прописаны в распоряжении?

Сегодня Славянский городской голова Вадим Лях подписал распоряжение, которым остановил действие вчерашнего решение городского совета о досрочном прекращении полномочий секретаря Славянского городского совета VII созыва Жана Кима.

Недавно подписанный документ появился на сайте Славянского городского совета.

Интернет-издание "Карачун" публикует текст распоряжения:

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

МІСЬКОГО ГОЛОВИ

від 19.09.2019 № 306-р

м. Слов'янськ

Про зупинення рішення Слов’янської міської ради від 18.09.2019 № 5-LXIX-7 «Про дострокове припинення повноважень секретаря Слов’янської міської ради VII скликання»

З метою додержання законності у здійсненні місцевого самоврядування, відповідно до ст. 19 Конституції України, п. 20 ч.4 ст. 42, ч.4 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ч.3 ст. 54 Регламенту Слов’янської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 02.12.2015 № 8-II-7 (із змінами та доповненнями):

Зупинити рішення Слов’янської міської ради від 18.09.2019 № 5-LXIX-7 «Про дострокове припинення повноважень секретаря Слов’янської міської ради VII скликання», враховуючи зауваження що додаються (додаток 1).

Скликати LXX (позачергову)сесію Слов’янської міської ради.

Внести на повторний розгляд LXX (позачергової) сесії питання «Про дострокове припинення повноважень секретаря Слов’янської міської ради VII скликання».

Пленарне засідання LXX (позачергової) сесії провести 02 жовтня 2019 року о 10.00 годині у великій залі засідань адміністративної будівлі міської ради.

Затвердити план організаційно-технічних заходів щодо проведення LXX сесії Слов’янської міської ради 7 скликання (додаток 2).

Контроль за виконанням розпорядження залишаю за собою.

Міський голова В.М. Лях

ДОДАТОК

Зауваження на рішення Слов’янської міської ради від 18.09.2019 № 5-LXIX-7  «Про дострокове припинення повноважень секретаря Слов’янської міської ради VII скликання»

На пленарному засіданні LXIX сесії міської ради, яке відбулось 18.09.2019 року, прийнято рішення «Про дострокове припинення повноважень секретаря Слов’янської міської ради VII скликання».

За результатом опрацювання рішення зауважую наступне.

Згідно статті 24 Регламенту Слов’янської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 02.12.2015 № 8-II-7 (із змінами та доповненнями) (далі – Регламент) проект порядку денного чергової сесії ради, не пізніше як за два тижні до дати по¬чатку першого пленарного засідання ради, формує міський голова на основі:

1) затвердженого радою плану роботи ради;

2) пропозицій міського голови – у вигляді розпорядження міського голови;

3) пропозицій депутатів ради, депутатських груп чи фракцій – у вигляді листа депутата (депутатів), депутатської групи, депутатської фракції міської ради на ім’я міського голови;

4) пропозицій постійних комісій ради – у вигляді рішення постійної комісії;

5) пропозицій виконавчого комітету – у вигляді рішення виконавчого комітету міської ради;

6) пропозицій голови місцевої державної адміністрації – у вигляді відповідного документа голови обласної державної адміністрації;

7) пропозицій голови обласної ради у вигляді відповідного документа голови обласної ради;

8) пропозицій, прийнятих на загальних зборах громадян – у вигляді рішення загальних зборів громадян за місцем проживання;

9) пропозицій, що надійшли у формі електронної петиції.

19 серпня 2019 року групою депутатів Слов’янської міської ради 7 скликання супровідним листом було внесено на розгляд ради проект рішення міської ради «Про дострокове припинення повноважень секретаря Слов’янської міської ради VII скликання», з пропозицією внести дане питання до порядку денного вересневої сесії. Після оприлюднення на офіційному сайті Слов’янської міської ради розпорядження міського голови від 03.09.2019 № 284-р «Про скликання LXIX сесії Слов’янської міської ради 7 скликання» та порядку денного 69 сесії міської ради, на моє ім’я надійшов лист керівника депутатської групи ОПЗЖ про внесення змін до порядку денного 69 сесії та розгляду вище зазначеного питання першим, у зв’язку з його невідкладністю.

У відповідності зі ст.25 Регламенту проекти рішень міської ради попередньо розглядаються постійними комісіями міської ради. Висновки виконавчого комітету міської ради, постійних комісій міської ради, пропозиції депутатських груп і фракцій за результатами попереднього розгляду проектів рішень міської ради носять рекомендаційний характер і можуть враховуватися міським головою при формуванні проекту порядку денного сесії міської ради.

Проект рішення міської ради «Про дострокове припинення повноважень секретаря Слов’янської міської ради VII скликання», поданий групою депутатів, попередньо розглядався постійною комісією міської ради з питань депутатської діяльності, законності, правопорядку, регуляторної політики та протидії корупції 10.09.2019 року. Рішення по даному питанню комісією прийнято не було. 

Доповідачем питання «Про дострокове припинення повноважень секретаря Слов’янської міської ради VII скликання» на засіданні постійної комісії міської ради з питань депутатської діяльності, законності, правопорядку, регуляторної політики та протидії корупції депутатом Батечко М.А. були наведені підстави прийняття рішення, які не обґрунтовуються жодними доказами, не доведені та не встановлені в судовому порядку, чи матеріалами будь-яких інших перевірок відповідних органів.

Відповідно до ч.3 ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Всупереч вимогам ч.3 ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», не витримано термін оприлюднення проекту рішення «Про дострокове припинення повноважень секретаря Слов’янської міської ради VII скликання» на офіційному сайті Слов’янської міської ради, чим порушено право членів територіальної громади на доступ до публічної інформації та реалізацію належного їм права на ознайомлення з проектами рішень в контексті зазначеного закону.

Окрім цього, необхідно зазначити, що п.4 ч.1 ст.26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачено, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання обрання на посаду та звільнення з посади секретаря ради у порядку, передбаченому цим Законом. 

Згідно ч.3 ст.59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" рішення ради приймаються відкритим поіменним голосуванням, окрім випадків, передбачених пунктами 4 і 16 статті 26, пунктами 1, 29 і 31 статті 43 та статтями 55, 56 цього Закону, в яких рішення приймаються таємним голосуванням.

Процедура таємного голосування встановлена ст. 49 Регламенту та передбачає створення лічильної комісії. У відповідності із ст.31 Регламенту лічильні комісії обираються радою процедурним рішенням за пропо¬зицією головуючого. В порушення даної норми Регламенту, не зважаючи на інформацію щодо процедури таємного голосування, озвучену головуючим на засіданні, лічильна комісія для проведення таємного голосування з питання «Про дострокове припинення повноважень секретаря Слов’янської міської ради VII скликання» обрана за пропозицією депутата міської ради Дубограя І.В. Крім того, два з трьох членів лічильної комісії (тобто більшість членів комісії), а саме Савченко С.М. та Горбунова О.Л. є розробниками проекту рішення «Про дострокове припинення повноважень секретаря Слов’янської міської ради VII скликання», по якому проводилось таємне голосування, а також є членами однієї депутатської групи «Опозиційна платформа – за життя», що ставить під сумнів неупередженість проведення процедури таємного голосування.

З огляду на вищевикладене та враховуючи норми статті 19 Конституції України: ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законом; органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, вважаю, що рішення Слов’янської міської ради від 18.09.2019 року № 5-LXIX-7 «Про дострокове припинення повноважень секретаря Слов’янської міської ради VII скликання» прийнято упереджено, з грубим порушенням вимог Регламенту, Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Міський голова В.М.Лях

 Додаток 2

План організаційно-технічних заходів щодо проведення LXХ (позачергової) сесії Слов’янської міської ради 7 скликання

1. Оприлюднення порядку денного LXХ (позачергової) сесії на офіційному веб-порталі міської ради. Не пізніше

19.09.2019 Відділ з організаційного забезпечення депутатської діяльності (Мала)

Відділ інформаційного забезпечення (Самохвалов)

2. Тиражування проектів рішень та інших інформаційних матеріалів з питань, внесених на розгляд LXХ (позачергової) сесії, формування комплектів для депутатів ради. Не пізніше 01.10.2019 Відділ з організаційного забезпечення депутатської діяльності (Мала)

3. Інформування депутатів про скликання LXХ (позачергової) сесії та надсилання їм на електрону пошту проектів рішень та додатків до них, з питань внесених на розгляд зазначеної сесії. Не пізніше 20.09.2019 Відділ з організаційного забезпечення депутатської діяльності (Мала)

4. Отримання попередньої інформації від депутатів щодо їх явки на пленарне засідання ради LXХ (позачергової) сесії. 01.10.2019 Відділ з організаційного забезпечення депутатської діяльності (Мала)

. Підготовка порядку ведення пленарного засідання ради LXХ (позачергової) сесії. 01.10.2019 Відділ з організаційного забезпечення депутатської діяльності (Мала)

6. Технічний огляд, налаштування, супровід роботи електронної системи голосування. 01.10.2019

02.10.2019 Відділ інформаційного забезпечення (Самохвалов)

Відділ з організаційного забезпечення депутатської діяльності (Мала)

7. Підготовка залів засідань для проведення пленарного засідання ради. 01.10.2019

02.10.2019 Господарська група (Жиляков)

8. Реєстрація депутатів, представників ЗМІ, запрошених та присутніх осіб на пленарному засіданні ради.

02.10.2019 Структурні підрозділи міської ради (відповідно компетенції).

9. Висвітлення роботи сесії у ЗМІ. 02.10.2019 Прес-служба (Звегіна)

10. Оприлюднення результатів голосування пленарного засідання LXХ (позачергової) сесії на офіційному веб-порталі міської ради. 02.10.2019 Відділ з організаційного забезпечення депутатської діяльності (Мала)

Відділ інформаційного забезпечення (Самохвалов)

11. Підписання та реєстрація рішень прийнятих на LXХ (позачергової) сесії. Не пізніше 07.10.2019 Міський голова Лях В.М.

Відділ з організаційного забезпечення депутатської діяльності (Мала)

12. Складання протоколу пленарного засідання LXХ (позачергової) сесії та оприлюднення його на офіційному веб-порталі міської ради. Не пізніше 09.10.2019 Відділ з організаційного забезпечення депутатської діяльності (Мала)

Відділ інформаційного забезпечення (Самохвалов)

13. Оприлюднення прийнятих рішень ради на офіційному веб-порталі міської ради. Не пізніше 09.10.2019 Відділ з організаційного забезпечення депутатської діяльності (Мала)

Відділ інформаційного забезпечення (Самохвалов)

14. Видача копій рішень LXХ (позачергової) сесії розробникам. 15.10.2019 Відділ з організаційного забезпечення депутатської діяльності (Мала)

іський голова В.М.Лях