Уряд має зупинити шалене зростання "комуналки" збільшенням власного видобутку газу, – «Наш край»

Уряд має зупинити шалене зростання "комуналки" збільшенням власного видобутку газу, – «Наш край»

Уряд вже озвучив прогнози щодо значного збільшення тарифів на тепло, гарячу воду та світло

Україна має терміново збільшувати власний видобуток природного газу, щоб знизити ціну "блакитного палива" для населення. Про це заявив співголова політичної партії «Наш край» Олександр Мазурчак.

«Українці повинні мати в своїх оселях газ вітчизняного видобутку. Вартість українського газу – 3000 гривень за тисячу кубометрів, тоді як імпортний коштує понад 400 доларів. Держава має негайно починати діяти, в іншому разі на нас чекатиме найскладніша зима за всю історію України: шалена ціна на газ, його дефіцит та збільшення заборгованості за послуги ЖКГ ще на кілька мільярдів гривень», — заявив Олександр Мазурчак.

Як нагадав співголова партії, уряд уже озвучив прогнози щодо значного збільшення тарифів на тепло, гарячу воду та світло.

«На сьогоднішній день прогнозують збільшення тарифів на тепло та гарячу воду в Україні на 15-40%. Крім того, зросте й вартість електроенергії, але поки уряд ще тримає інтригу наскільки саме. І це ще не остаточна цифра, бо ми вже кілька місяці поспіль бачимо, що ціна газу на європейських хабах постійно зростає», – наголосив співголова «Нашого краю».

При цьому, як наголосив Олександр Мазурчак, українська влада вже остаточно виключила розвиток власного видобутку газу з пріоритетних державних напрямків. Падіння рівня видобутку блакитного палива в Україні відбувається вже протягом трьох років, хоча об'єктивні причини для скорочення відсутні.

«Про програму «20/20» — збільшення видобутку власного газу «Укргазвидобування» до 20 млрд кубометрів на рік до 2020 року — в «Нафтогазі» вже навіть не згадують, бо збільшення видобутку нікого в уряді не цікавить. Схоже, що його створюють умисно, в угоду окремим олігархам», — сказав Олександр Мазурчак.

За перші 6 місяців 2021 року Україна видобула на 4% менше природного газу, ніж у 2020 році Порівняно з 2019 роком видобуток скоротився вже на 7%. У 2019 році видобуток газу в Україні зменшився на 1,4% порівняно з 2018-м. При цьому найбільше скорочення видобутку відбувається саме у державних компаній – АТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укрнафта».

Протягом тривалого часу «Наш край» послідовно виступає за збільшення власного видобутку природного газу в Україні та наголошує на необхідності забезпечити ним українські домогосподарства. Українці повинні мати в своїх оселях газ вітчизняного видобутку за доступними цінами, а не тими, за якими газ продають у Європі, де люди мають доходи в десятки разів вищі за українські.