- Категорія
- Новини України
- Дата публікації
- Кількість переглядів
- 2
Зима без світла та тепла: як підготуватися
Зима в Україні буде непростою, навіть якщо не буде великих морозів. Доцільно підготуватися до тривалих відключень світла та низької температури у будинках. Експерти visitukraine.today зібрали поради, які мають допомогти пережити відключення електроенергії.
Утеплюйтесь
Насамперед, потрібно подбати про свій будинок. Необхідно зробити все, щоби тепло взимку не губилося.
Перевірте щільність вікон та дверей, якщо живете у квартирі – не забудьте про вікна у під'їзді. Якщо потрібно – закрийте щілини (вкласти ущільнювач у рами, заклеїти їх силіконовим герметиком або монтажною піною), замініть розбите скло.
Крім цього, підготуйте батареї, приберіть від них меблі та штори, а за радіаторами наклейте тепловідбивні екрани або саморобні відбивачі з алюмінієвої фольги та картону. Перевірте стан даху та підвалу, по можливості утепліть стіни.
Готуємось до відсутності електроенергії
Зробіть запаси засобів освітлення. Це можуть бути свічки, ліхтарі, гірлянди на батарейках тощо. Свічки для освітлення краще вибирати воскові – вони довше горять та екологічніші.
Також існують ще олійні лампи. Це світильники, що працюють на базі згоряння олії. Такий пристрій у давнину називали «каганцем» і використовували для згоряння лою (топлений жир рогатої худоби). Зробити таку свічку не важко, для цього необхідно в ємність залити олію і опустити гніт, мотузку зі штучних або рослинних волокон, просочену олією.
Більш безпечний варіант освітлення – ліхтарі, лампи (світлодіодні, LED) та гірлянди, що живляться від батарейок або акумуляторів. Стануть в нагоді і туристичні ліхтарі з сонячними батареями.
Що приготувати, коли немає електрики
Стануть в нагоді продукти, які можна споживати без приготування — снеки, горіхи та сухофрукти, консерви. Також зверніть увагу на їжу швидкого приготування, сублімати та туристичні пайки.
Каші, для приготування яких потрібно окріп:
Ячна каша – залити кип'яченою водою і залишити на 2-3 години.
Пшоняна каша – залити окропом і почекати 1 годину для наполягання.
Пшенична каша – залити окропом і загорнути посудину в ковдру, щоб зберігалося тепло. Зачекати 30-50 хвилин для наполягання.
Булгур середнього чи дрібного розміру – дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.
План на екстрений випадок
У разі тривалої відсутності електроенергії або опалення підготуйте план дій, подумайте, куди ви можете тимчасово переїхати і будьте готові до цього. Також будьте готові прийняти у себе вдома родичів чи друзів, якщо їхати треба буде їм.