Десять морозу та інші неприємності. Якою буде погода у грудні та чого українцям чекати в найближчі дні — представник Укргідрометцентру

Десять морозу та інші неприємності. Якою буде погода у грудні та чого українцям чекати в найближчі дні — представник Укргідрометцентру

Якою буде погода найближчого тижня та чи принесе відчутні зміни перший місяць зими

Фото з архіву Карачуна

Владислав Білик, начальник відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру, — про те, якою буде погода найближчого тижня та чи принесе відчутні зміни перший місяць зими. Джерело – НВ.

— Чого нам очікувати від грудня, якою буде погода?

— Сніг у листопаді – він тільки починається, це лиш початок календарної зими. А в грудні ми очікуємо, що в західних областях, Вінницькій, Житомирській середньомісячна температура буде на градус-півтора вище норми, на решті території – в межах норми. Не теплий і не холодний грудень — звичайний, який спостерігався протягом 30 років. Щодо кількості опадів, на всій території України не очікуємо якихось відхилень від стандартних значень.

— Коли ж у грудні буде найбільше опадів?

— Немає такого прогнозу наразі – коли їх буде найбільше. А взагалі протягом грудня будуть. Першого, другого числа буде й сніг і мокрий сніг по території України. Початок грудня — перша декада грудня будуть невеликі опади переважно у вигляді дощу на півдні і снігу та мокрого снігу в північній частині. Коливання температур протягом доби від +5 до -5. Окремі регіони в цьому плані будуть не сильно виділятись, і надто відчутних коливань не буде. В межах градації від +5 до -5 буде переважна більшість території.

Але у північній частині початок грудня буде трохи прохолоднішим, скажімо, 3−8 градусів морозу, на північному сході – до 9−10 градусів морозу вночі. Такими будуть мінімальні температури. А максимальні – близько нуля, 1−5 градусів морозу в північних регіонах нашої країни. На півдні до 3−4 градусів тепла. В цілому особливих змін погодних умов у першій декаді не очікується.

Опади будуть — помірні, невеликі. Надзвичайних явищ не очікуємо. Загалом, як було в попередні дні [в Києві – ред.] – то дощ, то сніг, така погода і лишається, принаймні на перший тиждень грудня.

— Чи дошкулятиме українцям ожеледиця?

— Звичайне явище для зими — дошкулятиме, звісно. Класична ситуація — вдень щось підтануло, вночі замерзло, і зранку можна одягати ковзани.

— Ви очікуєте в грудні різких перепадів погодних умов?

— Ні. Принаймні у першій декаді грудня. Тиск [атмосферний тиск — ред.] не буде надто змінюватися.

— Поділіться прогнозом ось на найближчий тиждень.

— Погодні умови зберігатимуться приблизно такі, як сьогодні, але от якщо зараз немає опадів у Києві, то завтра на Київщині очікуються опади — мокрий сніг, сніг з дощем. Невеликі опади в основному. І ця тенденція опадів буде зберігатися майже протягом тижня. В певних регіонах країни — перш за все на півдні – пройдуть дощі, північ — мокрий сніг і дощ. Лише сніг, швидше за все, буде хіба у Карпатському регіоні. Температури істотно змінюватися не будуть — близько нуля, тільки на півдні – впевнений «плюс». Нічого надзвичайного не очікуємо на цьому тижні.

Якщо про всю територію України говорити, то переважно дощитиме за винятком крайнього сходу і крайнього заходу — там протягом тижня буде переважати погода без істотних опадів.

— Які температурні діапазони будуть переважати впродовж цього тижня?

— До 1 грудня ще буде більш лагідно — вночі і вдень крім півдня територія України це від -3 до +3, на півдні протягом доби 0…+5. А вже з 1−2 грудня піде деякий приток холодного повітря з північного сходу, який і принесе певне зниження температури. Зниження на 3−5 градусів. Це не буде різка зміна, просто трохи прохолодніше, ніж зараз.

Південь — так і залишиться: вночі від -2 до +3, вдень — +1…+5 градусів. А решта території вночі −3…−8. Якщо говорити про північні, східні області, на сході – до 9−10 градусів морозу. А решта території −1…−6 градусів морозу вночі, а денні температури від +1 до -4 на цьому тижні.