Ажіотаж у Львові та "угоди за потребою" в Києві. Що відбувається на ринку нерухомості та почому можна купити квартиру

Поки у столиці ринок нерухомості фактично припинив своє існування, у західних регіонах зростає вартість квадратних метрів у новобудовах та на вторинному ринку

Через війну з Росією та ракетні удари по енергетичній інфраструктурі активність на ринку нерухомості в Україні значно знизилася. Громадяни не поспішають купувати квартири та будинки, не знаючи, якою ситуація буде в країні завтра. UBR.ua з'ясував, яким житлом цікавляться українці та за яку ціну сьогодні можна купити квартиру.

Первинка – мертва та "угоди за потребою" на вторинному ринку

В Україні спостерігається значне зниження продажів об'єктів житлової нерухомості порівняно з довоєнним періодом, проте ціни на квартири в новобудовах залишаються високими. При цьому на вторинному ринку можна придбати квартиру з хорошим торгом. Про це UBR.ua розповів аналітик компанії SV Development Сергій Костецький.

"Ринок первинної нерухомості сьогодні мертвий. Насамперед у Києві, тут він фактично припинив існування. Дуже багато недобудованих об'єктів. Забудовники намагаються продати будинки, введені в експлуатацію. Але люди не те що купувати не хочуть, багато хто навіть відмовляється сплачувати іпотеку, яку оформляли до війни", – каже UBR.ua Костецький.

За його словами, сьогодні відбуваються лише "угоди за потребою", коли нерухомість купують люди, які приїхали з регіонів, де ведуться бойові дії. І якщо продаж все ж таки відбувається, то лише на вторинному ринку.

"На вторинному ринку можна купити квартиру на 30-50% дешевше, ніж вона коштувала до війни. Є люди, які хочуть швидко продати свою нерухомість, а не продавати місяцями. Але навіть з таким дисконтом знайти покупця сьогодні нелегко", – каже Костецький.

Як пояснює експерт, більшість людей не бажають витрачати гроші на нерухомість під час війни, бо не знають, що на них чекає завтра.

Збільшився попит на нерухомість у Західній Україні

Костецький також зазначає, що люди, які все ж таки готові придбати нерухомість, сьогодні дедалі більше уваги звертають на Західну Україну.

"По-перше, там ціни є нижчими, ніж у столиці. По-друге, люди купують житло у Західній з міркувань безпеки, не виключаючи ймовірності того, що після війни продадуть там квартири та повернуться до рідних міст", – каже Костецький.

За даними порталу заміської нерухомості в Україні zagorodna.com, великий попит на нерухомість у Західній Україні сформував високу ціну не лише на купівлю житла, але й на оренду. Так, наприклад, в Івано-Франківську вартість оренди однокімнатної квартири сягала $300-500 на місяць.

"Для жителів Івано-Франківська, які купили однокімнатну квартиру за $13-15 тис., зробили ремонт та здали в оренду за $300-400 на місяць, за рік отримали $3600-4800 пасивного річного доходу, квартира "окупиться" за 5 років", – зазначають аналітики ресурсу.

А от у Києві купівлі квартир з метою подальшого перепродажу обо оренди на сьогодні повністю відсутні.

"Колись популярний бізнес на інвестиціях в нерухомість у столиці зупинився", – каже нам Костецький.

Тим часом на заході України зростає вартість квадратного метра на первинному ринку.

Згідно з останніми даними порталу ЛУН, подорожчання становить:

  • у Львові – на 20%. В середньому квадратний метр у новобудові коштує $1150;

  • в Ужгороді – на 22%. В середньому квадратний метр у новобудові коштує $990;

  • у Чернівцях – на 18%. В середньому квадратний метр у новобудові коштує $860;

  • у Тернополі – 3%. В середньому квадратний метр у новобудові коштує $600;

  • у Івано-Франківську – на 9%. В середньому квадратний метр у новобудові коштує $580.

Водночас Костецький зазначає, що масових купівель об'єктів житла на Західній Україні жителями інших регіонів не помічено.

"Можливо, там сьогодні купують більше квартир, ніж у Києві або Харкові, але не можна сказати, що українці кинулися скуповувати нерухомість у західних регіонах. Понад 50% тих, хто цікавиться львівською нерухомістю – це жителі Львова та області", – каже він.

Яка нерухомість має попит

За словами рієлторів, через ракетні удари Росії по енергоінфраструктурі, які призвели до того, що у всій країні спостерігаються проблеми зі світлом, покупці сьогодні цікавляться квартирами на невисоких поверхах та приватними будинками.

"Якщо до війни величезною популярністю користувалися останні поверхи висоток з панорамними вікнами та терасами, то сьогодні потенційні покупці розглядають квартири на нижніх поверхах. Під час відключення світла та, відповідно, ліфтів ніхто не хоче ходити пішки на 20-й поверх", – каже UBR.ua заступник голови правління Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Владислав Кулішенко.

За його словами, також є попит на недорогі приватні будинки з можливістю встановлення генераторів, за які люди готові платити не більш ніж $1000 за квадратний метр. При цьому пріоритетом для покупців є наявність у квартирі або будинку газу.

"Знову ж таки через відсутність світла, в такому житлі буде і опалення, і можливість приготувати їжу", – пояснює Кулішенко.

Почому українці готові купувати квартири

Як зазначає Кулішенко, "первинка" сьогодні покупців не цікавить, натомість на "вторинці" люди готові купувати квартири за ціною:

  • 1-кімнатна – не дорожче за $30-32 тис.;

  • 2-кімнатна – не дорожче за $40 тис.;

  • 3-кімнатна – максимум $50 тис.

"За такою вартістю сьогодні реально продати деякі квартири та реально купити. Продавці зараз є більш зговірливими", – каже Кулішенко.

"єОселя" – інтерес для покупців та небезпека для продавців

Водночас він зазначає, що українці стали активніше цікавитися купівлею квартир на вторинному ринку за допомогою іпотеки. Практично 90% потенційних покупців цікавляться, чи можна придбати нерухомість за урядовою програмою "єОселя".

"Тут є ризики для продавців квартир. У разі продажу вони можуть отримати гроші лише в банку. А знімати з рахунку можна не більш ніж 300 тис. грн на день. А якщо за той час, поки людина зніматиме гроші, зросте курс долара, то в результаті вона отримає на руки суму у валюті меншу за ту, за яку продав квартиру", – пояснює Кулішенко.

Хвиля паніки вщухла

Водночас голова комітету Асоціації фахівців з нерухомості України Едуард Бразас стверджує, що купити квартиру дешево сьогодні не так вже й просто.

"Всі ті, хто хотів продати терміново та був готовий поступитися, вони вже закінчились. Хвиля паніки вщухла і сьогодні продавці не поспішають знижувати ціни", – каже UBR.ua Бразас.

Саме тому, на думку експерта, забудовники утримують ціни на первинному ринку, а на вторинному – не спостерігається катастрофічного падіння вартості.