РФ створює умови для повторного наступу на Україну з Білорусі, але поки ризик цього низький – ISW

В ISW зазначили, що російські ударні групи в Білорусі не сформовані

Джерело – ZN.UAМосква щонайменше з жовтня 2022 року створює умови, які схожі, на підготовку до нового вторгнення на північ України, вважають в Інституті вивчення війни (ISW). Щоправда, аналітики відзначають, що зараз показники неоднозначні – деякі підтверджені докази нарощування російських сил у Білорусі мають більше сенсу в контексті підготовки до нового наступу, ніж поточних навчань і тренувань. Але водночас немає жодних доказів того, що Москва активно готує ударні сили в Білорусі.

«Занепокоєння щодо можливості того, що Путін може мати це на меті, безумовно, не є просто українською інформаційною операцією, спрямованою на тиск на Захід, аби він надав Києву більше зброї, як припускають деякі західні аналітики. ISW продовжує оцінювати, що відновлення широкомасштабного російського вторгнення з Білорусі цієї зими малоймовірне, але це можливість, яку слід сприймати серйозно», – зазначають аналітики.

В ISW додали, що згідно із заявами відомих російських мілблогерів, РФ може готувати новий наступ у зимово-весняний період. При чому метою такого вторгнення може бути захоплення території України або відтягнення українських сил з інших ділянок фронту.

Деякі мілблогери ще в жовтні почали припускають ймовірність поновлення російської атаки на північ України. Як зазначили в ISW, російський Telegram-канал Рибарь, автор якого зараз є частиною мобілізаційної робочої групи Путіна, 20 жовтня заявив, що ходять чутки про «неминучий» наступ РФ на Львів, Волинь, Київ, Чернігів чи Харків. Інший мілблогер 20 жовтня заявив, що об’єднані сили в Білорусі занадто малі, аби атакувати Київ, але заявив, що він не заперечуватиме, якщо російські війська атакуватимуть місто Чернігів.

Майбутня зустріч Владіміра Путіна з білоруським диктатором Аляксандром Лукашенком у Санкт-Петербурзі 26-27 грудня, як вважають аналітики, просуватиме російську інформаційну операцію навколо можливого наступу, навіть якщо вона безпосередньо не підтримує підготовку до неї.

Крім того, в ISW зазначили, що російські військові продовжують вчиняти певні дії, підсилюючи інформаційну операцію, спрямовану на встановлення правдоподібності можливого наступу або фактичної підготовки його реалізації. Зокрема, 24 листопада Міноборони Росії демонстративно заявило, що має польовий госпіталь у Білорусі. Своєю чергою Генштаб ЗСУ 23 грудня повідомив, що російські війська планують розгорнути в Білорусі щонайменше ще один польовий госпіталь.

«Польові госпіталі не є необхідними для навчань і можуть свідчити про підготовку до бойових дій. Поява польових госпіталів у Білорусі на початку 2022 року була одним з останніх показників, які спостерігалися перед тим, як Росія почала своє повномасштабне вторгнення», – пояснили аналітики.

Також РФ продовжує перекидати війська до Білорусі під прикриттям навчань. Деякі російські танки Т-90, які, як повідомляється, перекинули в Білорусь наприкінці грудня 2022 року, були помічені в зимовому камуфляжі. В ISW зазначили, що оснащення танків зимовим камуфляжем не є абсолютно необхідним для тренувань і може свідчити про підготовку до справжніх зимових бойових дій. Однак, розгортання польових госпіталів і перефарбування танків також можуть бути частиною інформаційної операції.

«Прогноз ISW про потенційний наступ Росії на північ України взимку 2023 року залишається найгіршим сценарієм у межах конуса прогнозу. Наразі ISW оцінює ризик російського вторгнення в Україну з Білорусі як низький, але можливий. Білоруські сили вкрай малоймовірно вторгнуться в Україну без російської ударної сили. Українські військові зазначали, що Росія не створювала ударних угруповань у Білорусі. Російські мілблогери також відзначають, що Росія не виправила фундаментальних недоліків у своїй військовій кампанії, таких як відсутність нової техніки, погане керівництво та недостатня кількість сил для підтримки успішної наступальної операції», – підсумували в ISW.