Зведення Генштабу. Росіяни намагаються наступати на Запорізькому напрямку, біля кордону з Білоруссю є загроза провокацій

На території Білорусі триває підготовка російських підрозділів. Термін перевірки бойової готовності збройних сил республіки продовжили до 30 січня — зберігається загроза провокаційних прикордонних збройних інцидентів

На території Білорусі триває підготовка російських підрозділів. Термін перевірки бойової готовності збройних сил республіки продовжили до 30 січня — зберігається загроза провокаційних прикордонних збройних інцидентів.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу за суботу, 21 січня.

Там розповіли, що попри переміщення до Білорусі підрозділів територіальних військ, на Волинському, Поліському, Сіверсьокму та Слобожанському напрямках наступальних угруповань не виявили.

Основні зусилля Росія зосереджує на спробах повної окупації Донецької області. На Авдіївському напрямку окупанти безуспішно вели наступальні дії, намагаються наступати на Бахмутському та Запорізькому, нарощуючи інтенсивне застосування авіації. На інших напрямках обороняються.

Росіяни продовжують обстріли вздовж усієї лінії зіткнення. Вони відкривали вогонь по районах десятків населених пунктів та позиціях українських військових із різних типів озброєння на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському, Запорізькому, Херсонському напрямках.

Як повідомляє Генштаб, на тимчасово захоплених територіях Херсонщини окупанти посилюють контроль обліку мирного населення. Вони намагаються створити базу даних місць проживання цивільних під виглядом виконання «програми економії електроенергії». Окупаційна «влада» погрожує мирним жителям відключенням від електроенергії та здійснює примусові заходи щодо підписання «акту про підтвердження фактичного місця проживання громадянина».

По всій Україні залишається загроза російських атак ракетами наземного та повітряного базування та дронами-камікадзе. Протягом доби армія РФ завдала 26 авіаударів та 15 разів відкривала вогонь із РСЗВ.

Авіація Сил оборони за день 13 атакувала райони зосередження ворога та двічі — позиції ЗРК окупантів. Також українська артилерія також вдарила по району зосередження росіян.